Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İran'da ISFA Film Festivali Başörtüsü Krizi

İran'da ISFA Film Festivali, başörtüsüz bir kadın fotoğrafı nedeniyle yasaklandı. Festivalin posteri ülke yasalarına aykırı olduğu gerekçesiyle Kültür Bakanı tarafından yasaklandı. Bu olay, ülkede başörtüsü zorunluluğuna karşı protestoları tetikledi.

Yayın Tarihi: 24.07.2023 11:43
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İran'da ISFA Film Festivali Başörtüsü Krizi

İran'da ISFA Film Festivali, afişteki başörtüsüz kadın fotoğrafı nedeniyle yasaklandı.

İran devlet haber ajansı IRNA, “Kültür bakanı, yasaya aykırı olarak başörtüsü olmadan bir kadın fotoğrafını posterinde kullandığı için ISFA Film Festivali’nin 13. baskısını kişisel olarak yasaklama emri verdi” diye aktardı.

İranlı yetkililer bu ayın başlarında, yasayı ihlal eden kadınların sayısının artması nedeniyle devriyelere yeniden başlandığını duyurmuştu.

Geçen çarşamba ise başkent Tahran’daki bir mahkeme, ünlü kadın oyuncu Afsaneh Bayegan’a, kamuoyu önünde başörtüsü takmadığı gerekçesiyle iki yıllık ertelenmiş hapis cezası vermişti.

İran'da bir film festivalinde başörtüsü krizi çıktı.

Afişinde Yazdgerd'in Ölümü isimli 1982 yapımı filmden kadın oyuncu Susan Taslimi'nin başörtüsüz fotoğrafının bulunduğu kısa film festivali, hükümet tarafından yasaklandı. Devlet haber ajansı IRNA, “Kültür Bakanı bizzat festivalin yasaklanması emri verdi” dedi.

İran Kısa Film Birliği'nin (ISFA) 13. defa düzenlediği festivalin posterinin, ülke yasalarına aykırı olduğu kaydedildi. Festivalin eylül ayında düzenlenmesi planlanıyordu.

MAHSA AMİNİ PROTESTOLARI ÜLKEYİ SARSMIŞTI

İran, son dönemde hükümete karşı kadınların öncülük ettiği, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ya da gözaltına alındığı hükümet karşıtı gösterilere sahne oldu.

“Başörtüsünü düzgün takmadığı” gerekçesiyle eylül ayında Tahran'da ahlak polisi tarafından gözaltına alınan ve hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümü, ülkede başörtüsü zorunluluğuna karşı protestoları tetiklemiş, çok sayıda kaldın başörtülerini çıkararak hükümete karşı ayaklanmıştı.

İran İslam Devrimi'nden 4 yıl sonra ülkede kadınlara getirilen başörtüsü zorunluluğu zaman zaman tartışmalara yol açıyor. Hükümet, başörtüsü zorunluluğunun esnetilmeyeceğini bildirerek ahlak polisini yeniden sokaklara göndermişti.