İSEDAK 40. Bakanlar Toplantısı'nda Önemli Vurgular
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 40. Bakanlar Toplantısı Kapanış Oturumu'nda yaptığı konuşmada, dijitalleşmenin, İslami finansın küresel finans sistemiyle entegrasyonunu hızlandırarak geniş bir müşteri kitlesine ulaşma fırsatları sunduğunu belirtti.
Dijitalleşmenin Ekonomik Etkileri
Yılmaz, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşen toplantıda, dijital ödeme sistemlerinin ekonomik verimlilik ve finansal kapsayıcılığı artıracağına inandıklarını vurguladı.
İslam Ülkeleri Arasındaki Ticaret
2023 yılı itibarıyla İİT üye ülkelerinin Dünya Bankası verilerine göre toplam milli gelirinin 8,6 trilyon dolar olduğunu ve küresel milli gelirden yaklaşık %8,1 pay aldığını aktaran Yılmaz, bu oranların 40 yıl önceki değerlerle kıyaslandığında büyük değişim göstermediğini ifade etti.
Üye ülkeler arasındaki ticaretin 2023'te 951 milyar dolara ulaştığını paylaşan Yılmaz, bu ticaretin toplam ticaretin %19'una denk geldiğini belirtti. Ancak, bu oranın son on yılda yeterince gelişmediğini de belirtti.
İşbirliği ve Yatırım Çağrısı
Küresel ekonomik yavaşlama göz önünde bulundurulduğunda, İslam ülkeleri arasında işbirliğini artırmanın elzem olduğunu söyleyen Yılmaz, yüksek nüfus ve iş gücü potansiyeline sahip üye ülkelerin ekonomik kalkınmalarını hızlandırmaları gerektiğini ifade etti.
Tercihli Ticaret Sistemi (TPS-OIC) kapsamındaki ilgili çalışmalara dikkat çeken Yılmaz, tüm üye ülkelerin katılımının büyük önem taşıdığını söyledi ve bu sistemin potansiyelinin harekete geçmesi için daha fazla ülkenin katılımının gerekli olduğunu belirtti.
Görüşmeler ve Stratejiler
Toplantı süresince yaklaşık 20 ülkenin ve 8 İİT kuruluşunun katılımıyla 50'den fazla ikili görüşme gerçekleştirildiğini aktaran Yılmaz, bu görüşmelerin işbirliğini güçlendirmek için büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.
Yılmaz, 2025 yılı için İSEDAK Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu'nun konu başlığının "İİT Üye Ülkeleri için İhracat Stratejilerinin Geliştirilmesi" olarak belirlendiğini açıkladı ve bu stratejilerin küresel pazarda rekabet için kritik önem taşıdığını vurguladı.
Filistin Konusunda Duyarlılık
Toplantılarda İslam dünyasının genel durumu da değerlendirildi. Gazze'deki çatışmalara ilişkin endişelerini dile getiren Yılmaz, İsrail'in tavırlarının hem hukuk hem de vicdan boyutunda kabul edilemeyeceğini ifade etti. Türkiye’nin, bağımsız Filistin Devleti'ne olan desteğinin altını çizen Yılmaz, ateşkesin sağlanması için çaba gösterdiklerini belirtti.
Bu kapsamda, İSEDAK'ın güçlü bir ekonomik yapı ve işbirliği geliştirme hedefinin devam edeceğine olan inancını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 40. Bakanlar Toplantısı Kapanış Oturumuna katılarak konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 40. Bakanlar Toplantısı Kapanış Oturumuna katılarak konuşma yaptı.