Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

IŞİD, Suriye'deki Kamplarda Çocuk Kaçırma Faaliyetine Başladı

Suriye Demokratik Güçleri'nin (SGD) IŞİD'lerin tutulduğu kamplarda radikalleşmeyi ve cinsel istismarı önlemek için çocuk rehabilitasyon merkezi açması üzerine IŞİD, El Hol ve Roj kamplarındaki erkek çocukları kaçırmaya çalışıyor. IŞİD'in "Mekteb-i Furkan" adı altında yeniden yapılanma sürecine girdiği belirtildi. IŞİD'in finansmanı ile kamplardan çıkartılan erkek çocukların sayılarının 40'a yaklaştığı ve özellikle İdlib'de saklandıkları ifade edildi. Kaçırılan çocuklar arasında Türkiye, Rusya, Çeçenistan ve Özbekistan gibi ülkelerin vatandaşları bulunuyor.

Yayın Tarihi: 31.08.2023 11:36
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

IŞİD, Suriye'deki Kamplarda Çocuk Kaçırma Faaliyetine Başladı

Suriye Demokratik Güçleri'nin (SGD) IŞİD'lerin tutulduğu kamplarda radikalleşmeyi ve cinsel istismarı önlemek için çocuk rehabilitasyon merkezi açması üzerine IŞİD, yeni bir karar aldı.

Yeniden yapılanmaya çalışan IŞİD, El Hol ve Roj kamplarındaki erkek çocukları kaçırmaya çalışıyor. Artı Gerçek'ten Hale Gönültaş'ın aktardığına göre, "Mekteb-i Furkan" adı altında yeniden yapılama sürecine giren IŞİD, Suriye’nin kuzeyindeki El Hol ve Roj kamplarında yaşayan 13 yaş üstü erkek çocukları “örgüte eğitimli eleman kazanmak” gerekçesiyle kaçırma faaliyetine hız verdi. IŞİD’in finansmanı ile kamplardan çıkartılan erkek çocukların sayılarının 40’a yaklaştığı ve özellikle İdlib’de örgüt militanları tarafından saklandıkları öğrenildi. Kaçırılan 12 yaş ve üstü çocuklar arasında Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Çeçenistan ve Özbekistan gibi pek çok ülkenin vatandaşı çocuk bulunduğu belirtildi. Çocuklardan Suriye sınırından Türkiye getirilen olup olmadığı konusunda henüz bir bilgiye ulaşılamadı.

İşte IŞİD'in Kamplarda Çocuk Kaçırma Faaliyeti

IŞİD, “askeri eğitim almış, radikalleşmiş” çocukların kamplardan kaçırılması için sosyal medya uygulamaları üzerinden yardım toplama çağrısı yapıyor. IŞİD yanlısı hesapların kitlesel fonlama çağrılarında en çok tercih edilen para transferi yöntemleri arasında Tether, QIWI ve Paypal bulunuyor. IŞİD’in “referansla" üye kabul ettiği sosyal medya uygulamalarında Türkiye, Almanya, Avusturya, Rusya, Tacikistan ve Mısır’dan gönderilecek yardım paralarının, "elden teslim edilebileceği" de ifade ediliyor.

Kripto Paralar Türkiye'ye Gönderiliyor

Kazakistan’dan örgüte finans desteğinde bulunacak bir kişi, “kaspi bank” (sanal para cüzdanı) aracılığıyla Türkiye’ye kripto para yönlendirebiliyor. Özellikle Ankara, İstanbul, Gaziantep, Kırşehir, Adana ve Hatay’da Türkiye, Irak ya da Suriye vatandaşları tarafından kurulan iş yeri sahiplerinin “uluslararası sanal para cüzdanlarına” (döviz bürosu, kuyumcu, baklavacı, oturma grubu/ev eşyası vs.) kripto para ulaşıyor. Söz konusu paralar, IŞİD’li kadın ve çocukları "kurtarmak" için aracılarla Suriye’ye gönderiliyor. Türkiye’nin, terörün finansmanını engelleme çabası çerçevesinde bu finans yöntemini kullanan kişileri tespit ederek güvenlik güçlerine bildirdiği de, MASAK raporlarına yansıyan bilgiler arasında.