Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail Demir Kubbe sistemi ve fosforlu bombalar hakkında uzmanın açıklamaları

Akademisyen ve ASAM Uzmanı Dr. Eray Güçlüer, İsrail Demir Kubbe sistemi ve fosforlu bombalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 18.10.2023 23:02
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İsrail Demir Kubbe sistemi ve fosforlu bombalar hakkında uzmanın açıklamaları

Akademisyen ve ASAM Uzmanı Dr. Eray Güçlüer'in açıklamaları

Şu noktadan bir roket çıktığında İsrail Demir Kubbe sistemi mutlaka bunu algılar. Anında algılar. Yaklaşık 100 metre civarı yükseldiği anda bunu algılar. Algıladığı an bu nereye düşecekti diyor? İsraile diyor değil mi? Şu rotayı milisaniyeler içerisinde tespit eder. Düşeceği yerin İsrail olduğunu anladığında da buna karşılık olarak füzesini ateşler. Bir roketin arıza yapıp düşmesi genellikle şöyledir. Bu roketler genellikle iki emniyet kademesine sahiptir. Yani patlayabilmesi için belli bir ivmeye çıkmalıdır. Yani bu kadar kısa bir mesafede bu ivmeyi bulamaz. Mesela havan topuyla biz Güneydoğuda çok karşılaştık. Barut hattı yanıyordu veya teknik bir sorun oluyordu. Kısa bir mesafeye düşüyordu ama ivme alamadığı için patlamıyordu. Yani dost unsurlara bir zararı olmuyordu. Dolayısıyla bunlar da yine bu emniyet sistemlerine sahip. Bu kadar kısa mesafeden bir arıza sebebiyle tam yükseliş alamadan, tam ivmeyi de alamaz. Dolayısıyla bunun patlaması mümkün değil efendim.

Bir bomba patladığında nasıl bir duman çıkar? Siyah bir duman çıkar. Burada beyaz bir duman çıkıyor dikkat edin ve bir noktasal değil doğrusal. Duman, beyaz. Beyaz demek fosfor demek. Bu çok açık. Fosforun özelliği patlayıcıyla birleştiğinde yatay bir yangın çıkarır. Çünkü fosfor birbiri üzerine akarak yayılır. Bu şu anlama geliyor. Bu tür fosfor karıştırılmış patlayıcılar uluslararası hukukta yasaklanmıştır. Çünkü fosfor yanınca tükenene kadar söndürülemez. Bu teknolojiye yani fosforla patlayıcı kombinasyonu için özel bileşikler lazım. Mk-80le başladı Mk-84e kadar çıkarıldı bu bomba tipi, onların güçlendirilmiş versiyonu. Hastaneyi kan gölüne çeviren o bomba