Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail, Gazze saldırılarıyla birlikte hapishanelerdeki Filistinlilere zulüm uyguluyor

İsrail'in Gazze saldırılarıyla birlikte hapishanelerdeki Filistinlilere zulüm uyguladığı bildirildi. Elektrik ve sıcak su kesintisi, avlu izninin kısıtlanması ve yemek yetersizliği gibi uygulamaların yapıldığı belirtildi.

Yayın Tarihi: 24.10.2023 20:16
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İsrail, Gazze saldırılarıyla birlikte hapishanelerdeki Filistinlilere zulüm uyguluyor

İsrail, savaşla birlikte Filistinli tutuklulara zulmü artırdı: Elektrik, sıcak su ve avlu izni yok

İsrail'in Gazze bombardımanına başladığı 7 Ekim tarihinden beri hapishanelerde tuttuğu Filistinlilere ağır yaptırım ve cezalar uyguladığı bildirildi. Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan açıklamada hapishanelerdeki Filistinlilere yönelik uygulamaların 'bir çeşit intikam ve işkence'ye dönüştüğü ifade edildi.

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları 18. günde ağır şekilde devam ederken 7 Ekim'den bu yana hapishanelerde bulunan Filistinli tutukların ağır şekilde cezalandırıldığı ve yaptırımlar uygulandığı bildirildi.

Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan açıklamada, İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze'ye saldırıları başlatmasından beri, hapishanelerdeki Filistinlilere yönelik uygulamasını 'bir çeşit intikam ve işkence'ye dönüştürdüğü belirtildi.

Hapishanelerde sabah 6 ile akşam 18 arasında elektriğin kesildiği aktarılan açıklamada, su ve yemek ısıtıcıları dahil tüm elektronik cihazların toplandığı ifade edildi.

Açıklamada sıcak suyun kesildiği ve tutukluların soğuk suyla duş almak zorunda bırakıldığı da aktarıldı.

İsrail hapishaneler idaresinin, 'avluya çıkış izninin 20 dakikaya düşürülmesi ve bazen ise hiç müsaade edilmemesi, koğuşlardaki mahkum sayısının 5'ten 9'a çıkarılması, mutfakların kapatılarak sadece iki öğün basit yemek verilmesi' gibi uygulamalara başladığı kaydedildi.

Ayrıca 'ceza süresi' tamamlanan bazı tutukluların 'idari tutuklu' statüsüne alınmaya çalışılarak tahliyelerine müsaade edilmediği belirtildi.

İsrail'in 'idari tutukluluk' uygulaması, işgal altındaki topraklarda Filistinlileri suçlama yöneltmeksizin tutuklaması anlamına geliyor.

Filistinliler, haklarında yöneltilen suçlamayı öğrenemeden ve haklarını savunamadan 6 aya kadar hapse atılabiliyor. Askeri mahkemeye sevk edilen bir Filistinlinin tutukluluk süresi 5 yıla kadar defalarca uzatılabiliyor.