Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail-Hamas Savaşı Sonrası Batılı Ülkelerin İsrail'e Desteği

İsrail-Hamas arasında patlak veren savaş sonrası batılı ülkelerin İsrail'e olan desteği ve Yunanistan'ın İsrail'e yakınlaşması tartışma konusu oldu.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 05:13
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İsrail-Hamas Savaşı Sonrası Batılı Ülkelerin İsrail'e Desteği

İsrail-Hamas Savaşı Sonrası Batılı Ülkelerin İsrail'e Desteği

İsrail-Hamas arasında 7 Ekim'de patlak veren savaş sonrası başta ABD olmak üzere batılı ülkeler Tel Aviv'e olan desteğini açıkladı. Washington bölgeye devasa uçak gemilerini gönderirken birçok Avrupa ülkesinin lideri İsrail'e gitti. Süper güç Rusya, bölgede iki devletli çözümü savunurken Çin, ateşkes çağrısında bulundu.

Yunanistan'ın İsrail'e Yakınlaşması

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis henüz çatışmanın ilk günlerinde 'Aralarında sivillerin de bulunduğu çok sayıda kayba neden olan, bugün İsrail’e yapılan zalim terör saldırısını şiddetle kınıyorum. İsrail halkının yanında duruyoruz ve kendini savunma hakkına tam destek veriyoruz' dedi. Katar Merkezli Al Jazeera (AJ) ise Yunanistan'ın neden İsrail'in yanında yer aldığına dair detaylı bir analiz yayınladı. Yazıda bir zamanlar Filistin yanlısı olan Yunanistan, artık İsrail'in en yakın Avrupalı müttefiklerinden biri olduğu belirtildi. Analistler iki ülkenin enerji hedeflerini, savunma ortaklıklarının gelişmesinin nedeni olarak Türkiye'yi gösterdi.

Yunanistan'ın Ayrışması

Yunanistan, Gazze'de sıkışıp kalan Filistinliler için insani yardım yapılmasını desteklemesine rağmen, 27 Ekim'de İsrail ile Hamas arasında acil insani ateşkes çağrısında bulunan BM Genel Kurulu oylamasında çekimser kalan 45 ülkeden biriydi. SYRIZA partisinin lideri Dimitris Papadimoulis konuyla ilgili 'Miçotakis yönetimindeki Yunanistan, Filistinlilerin yanında olmamayı tercih etti. İnsanlık ve barışı önemseyen herkesin Filistinliler için çözüm odaklı bir yaklaşım izlemesi gerek' dedi.

İsrail ve Yunanistan'ın İlişkisi

İsrail ile Yunanistan'ın yakınlaşması Miçotakis'in babasının başbakan olduğu dönemde yaşandı. 1990 yılında Konstantine Miçotakis, 'Bölgede kalıcı barışın tesis edilmesi' için İsrail'i resmi olarak tanıdı. 2010 yılında İsrail ordusu ile Hamas arasında yaşanan bir çatışma Ankara-Tel Aviv arasındaki ilişkileri koparmıştı. Türkiye'nin insansız hava araçlarında bir dünya gücüne dönüşmesiyle hazırlıksız yakalanan Yunanistan, hemen Doğu Akdeniz'deki müttefikinden yardım istedi. İsrail'den kiralanan insansız hava araçları Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'na konuşlandırıldı ve Yunan ordusu söz konusu drone'ları Türkiye'ye karşı sahaya sürdü. Yunanistan, Ege Denizi'ni taramak için iki Heron İHA'sını kiralayarak İsrail ile ilk askeri anlaşmasını 6 Mayıs 2020'de imzaladı. Yunanistan ayrıca İsrail'den 6 adet kullanılmış Rafale model ise 2023'te teslim edilecek.