Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail'de Hükümet-Asker Gerilimi: Abdullah Ağar'ın Açıklamaları

İsrail'de hükümet-asker gerilimi ve Netanyahu'nun suçlamalarıyla ilgili Abdullah Ağar'ın açıklamaları.

Yayın Tarihi: 31.10.2023 16:35
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İsrail'de Hükümet-Asker Gerilimi: Abdullah Ağar'ın Açıklamaları

İSRAİL'DE HÜKÜMET-ASKER GERİLİMİ

Gerginlik aslında yargı reformu sırasında kendisini gösteren ve Hamas'ın 7 Ekim baskınıyla beraber zirveye çıkan bir temel süreçten kaynaklanıyor. Yargı reformu İsrail'de toplumu, orduyu, istihbaratı ve kamuyu ikiye böldü. Bir diğer tarafıyla İsrail demokrasisiyle ilgili son derece ağır eleştirilerle karşı karşıya kaldı ordu ve istihbarat tarafından. Hatta ordu içerisinden, istihbarat içerisinden pek çok figürün görevlerine gitmedikleri, yedeklerin görevlerinde yer almadıkları, hatta pilotların dahi eğitimlerine gitmedikleri, bıraktıkları söylendi.

NETANYAHU NE İLE SUÇLANDI?

Bir diğer tarafıyla Netanyahu ne ile suçlandı? Orduyu ve yargıyı siyasallaştırmakla suçlandı. Bütün bunlarla birlikte ortaya çıkan siyasi bir zafiyet fotoğrafı var. Bu siyasi zafiyet fotoğrafında aşırı sağcı iki partiyle bir şekilde kararları çıkarmak için işbirliği yapması ve bunlara vermiş olduğu tavizler. Bu tavizler içerisinde en çok konuşulanı İsrail'de, 26 İsrail taburunun Gazze Şeridi'nden Batı Şeria tarafına ve Kudüs tarafına kaydırılması. Yani Yahudi işgalcilerle ilgili alanlara onlara himaye edecek şekilde kaydırılması ve bundan dolayı büyük bir güvenlik zafiyetinin ortaya çıkmış olması. Netanyahu bununla suçlanırken çıktı dedi ki 'Ne ordu istihbaratı, ne iç istihbarat Şin Bet ne de MOSSAD beni uyarmadı. Hamas'ın bu şekilde bir hazırlığı olduğuna dair bende bir bilgi yok' dedi. Şimdi böyle deyince tweet'ini geri çekmek ve özür dilemek zorunda kaldı. Hatırlarsanız savunma bakanı ile beraber fotoğraf vermediler. Sonra bir zorlama ile belli ki savunma bakanı, genelkurmay başkanı ve Netanyahu ulusa birlik adı altında bir fotoğraf verdiler. Ama bundan sonra Netanyahu'nun atmış olduğu tweet ortalığı karıştırdı. Muhtemelen ciddi bir ikaz almış olmalı ki tweet'i sildi ve özür diledi. Ama buna karşılık da bir takım soruşturmalar açılacağı istihbarat servisleri tarafından dile getirildi.

İSRAİL'DE ORDU DARBE Mİ YAPACAK? ABD DETAYI...

Büyük bir kırılganlık var aslında. Daha doğrusu büyük bir güvensizlik var birbirlerine. Darbe diyorsunuz. Buna CENTCOM, ABD ne kadar izin verir buna emin değilim. Böyle bir darbeyi İsrail içinden değil de İsrail üzerinde etkisi olanlar isterlerse böyle bir şey olabilir. Oradan okumanın ben daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Sonuçta Netanyahu kendi ülkesinde evet belki bir daha seçim kazanamayacak ama hala bir şekilde savaşın patronu. Buradan İsrail adına bir zafer üretmeye çalışıyor ve bir ulusal birlik hükümeti kurdu. Böylesine bir atmosferde kendi içlerinde yaşanacak bir kırılganlığın İsrail'e zarar vereceğini öngörürler. Ama Netanyahu'nun ortaya koymuş olduğu bir başarısızlık ve başarısızlığa bağlı olarak hala koltuğunda tutma çabası ortaya çıkarsa bir şekilde yumuşak veya sert bir geçişle koltuğundan edilmek istenebilir. Ama şuna eminim Netanyahu buna direnecektir. Sonuna kadar direnecektir, öyle görünüyor.

Filistin Dışişleri Bakanı: Gazze şimdi yeryüzündeki cehennem