Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği ve 1400 kişinin ölümü ile sonuçlanan şok saldırı 'İsrail'in 11 Eylül'ü olarak tanımlandı.
ABD El Kaide'nin yirmi yıl önce gerçekleştirdiği terör saldırıları sonrası uluslararası sahnede gücünü gösterme arzusuyla önce Afganistan'ı, sonra da Irak'ı işgal etti. En az 400,000 kişinin ölümüne yol açan bu savaşlar sonucu terörizm tehdidi dünya çapında metastaz yaptı ve çok daha karmaşık sonuçlar ortaya çıkardı.
KARŞILAŞTIRMALAR İSRAİL SALDIRILARININ BOYUTUNU ORTAYA KOYUYOR
İsrail Hamas saldırısı sonrası resmen savaş ilan ederek dünyanın en yoğun nüfuslu bölgesi olan Gazze'ye altı gün içinde 6.000 bomba attı. ABD 2015 ve 2016 yıllarında DAEŞ'le yürüttüğü mücadele kapsamında Gazze Şeridi'nden 100 kat daha büyük bir bölgeye ayda ortalama 2.500 bomba atmıştı.
İNGİLİZ GAZETE: ACIMASIZ SALDIRI HAMAS 2.0 DOĞURABİLİR
İngiliz Telegraph gazetesi, İsrail'in amacını 'Hamas'ı yok etmek' olarak açıkladığını belirtti ancak buna rağmen acımasız saldırıların çok daha köklü bir 'Hamas 2.0' doğurabileceğini iddia etti.
ABD'DEN HAMAS UYARISI
FBI direktörü Christopher Wray dün yaptığı açıklama ile Hamas'ın DAEŞ'ten bu yana Batı'ya yönelik en büyük terör tehdidi olduğunu iddia etti.
KRİZ ENDİŞESİ: PETROL VE GIDA FİYATLARI ARTABİLİR
Terör tehdidinin yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşı sonrası büyük bir enerji krizi ile mücadele eden Avrupa aynı şeyi tekrar yaşama konusunda da endişeli. Dünya Bankası dün açıkladığı raporda Gazze'deki krizin tırmanması halinde petrolün varil fiyatının 157 dolara kadar yükselebileceği uyarısında bulundu. Dünya Bankası'na göre sadece petrol değil savaşın devam etmesi halinde gıda fiyatları da artma tehlikesi ile karşı karşıya...
6 ÜLKE GAZZE'Yİ YÖNETECEK!
Habere göre Gazze'deki çokuluslu yönetim yapısı ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden silahlı kuvvetleri içerebileceği belirtildi.
Ancak rapora göre Başkan Joe Biden, küçük bir grup ABD askerinin Gazze'ye konuşlandırılmasının siyasi açıdan riskli olabileceğine inanıyor.
ABD'nin, Hamas sonrası ortamda güvenliğin korunmasına yardımcı olmak için Gazze'ye ABD birlikleri gönderilmesine destek verip vermeyeceği konusunda bir karar vermekten çok uzak olduğu belirtildi.
Haberde İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırmayı başarması halinde Gazze'ye yönelik planlara ilişkin görüşmelerin henüz başlangıç aşamasında olduğu ve birçok değişikliğe açık olduğu belirtildi. Raporda, ABD'li yetkililerin bu seçeneklerin erken olduğuna veya gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğuna inandıkları da belirtildi.
Üst düzey ABD'li diplomat, Filistin Yönetimi'nin mümkün olmaması durumunda bölgedeki diğer ülkeler veya uluslararası kuruluşlar tarafından yürütülen geçici yönetim ve güvenlik düzenlemelerinin yapılabileceğini, ancak sonuçta ikili bir anlaşmanın olması gerektiğini öne sürdü.