Hava saldırılarının dozunu artıran İsrail, çocuk-yaşlı demeden sivilleri hedef alıyor
İsrail'in en büyük destekçisi ise ABD. Saldırılar sivil katliama dönüşürken, Washington yönetimi ilk günkü 'şartsız destek' açıklamasının arkasında duruyor.
İsrail'in barış yanlısı çabaları reddetmesi ve Biden'ın ülkeye ziyaretinde yaptığı açıklamalar bölgesel bir savaş riskini hatta 3. dünya savaşı ihtimalini gündeme getirirken ABD'nin Ortadoğu politikasını da yeniden tartışmaya açtı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail ile Filistin arasında çatışmaların henüz başında 2 bin askeri personelin İsrail'e destek amacıyla konuşlandırdığını bildirmişti.
Çatışmaların ikinci gününde ise USS Gerald R Ford uçak gemisiyle bazı savaş gemileri Doğu Akdeniz'e göndermişti.
ABD'nin İsrail'e maddi ve askeri desteği ile bölgeyi yeniden dizayn etme planı da tartışılmaya başlandı.
İsrail üzerinden Ortadoğu güç dengesine yön vermek isteyen ABD'nin bu planı yıllar öncesine dayanıyor.
Türkiye'nin bölgedeki en büyük güç haline gelmesinin engellenmesi olarak yorumlanıyor.
Türkiye ile Amerika arasında S-400 sorunun bahane edildiğini söyleyen Saygun, aslında Türkiye'nin bölgedeki en büyük güç haline gelmesinin engellenmesi olarak yorumladı.
ABD'nin en büyük endişesinin İsrail'in güvenliği olduğunu dile getiren Saygun, 'Türkiye F-35'leri alırsa bu Ortadoğu'daki dengeleri değiştirecekti' ifadelerini kullandı.
4 yıl önceki konuşmasında Irak, Suriye örneklerini vererek İsrail'e düşman ülkelerin bertaraf edildiğini öne süren Saygun'a göre sırada Türkiye var.
Saygun, 'Bunu tüm kalbimle söylüyorum. Bunu söylerken de çok üzgünüm. Ama doğru olan bu. Eğer Amerika sizi düşman olarak görüyorsa asker olarak kendimi savunmalıyım. Amerika'ya karşı da kendimi Amerikan silahıyla savunacağımı bekleyemezsiniz. Eğer Amerika'dan bir şey alırsanız, bunun kaynak kodlarını alamıyorsunuz. Amerika gizli tutuyor. Yani eğer kullanmanızı istemiyorsa sahip olduğunuz her silahı kilitleyebilir' dedi.