Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İstanbul Valisi Davut Gül'ün Alkol Satışı ve Tüketimi Genelgesi

İstanbul Valisi Davut Gül'ün 17 Ağustos 2023'te yayımladığı, “Alkol Satışı ve Alkollü İçeceklerin Tüketimi” başlıklı genelgede, kolluk güçlerine, 'alkol satışı ve tüketilmesi ruhsatı bulunan işletmeler dışında halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki satışı ve tüketilmesinin önlenmesi' talimatı verildi. Genelgede yasağın gerekçesi ile ilgili de 'olaylara karışan şahıslar ekseriyetle alkollü' değerlendirmesi yapıldı. Söz konusu genelge kamuoyunda tartışma yaratırken, anayasa hukukçuları yasağın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti. Tartışmaların ardından İstanbul Valiliği, 'yeni bir karar alınmadığını belirterek, bu genelgenin hatırlatma genelgesi olduğunu' ifade etti.

Yayın Tarihi: 01.09.2023 00:50
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İstanbul Valisi Davut Gül'ün Alkol Satışı ve Tüketimi Genelgesi

İstanbul Valisi Davut Gül’ün 17 Ağustos 2023'te yayımladığı, “Alkol Satışı ve Alkollü İçeceklerin Tüketimi” başlıklı genelgesinde,

kolluk güçlerine, 'alkol satışı ve tüketilmesi ruhsatı bulunan işletmeler dışında halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki satışı ve tüketilmesinin önlenmesi' talimatı verildi.

Genelgede yasağın gerekçesi ile ilgili de 'olaylara karışan şahıslar ekseriyetle alkollü' değerlendirmesi yapıldı.

Söz konusu genelge kamuoyunda tartışma yaratırken, anayasa hukukçuları yasağın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti. Tartışmaların ardından İstanbul Valiliği, 'yeni bir karar alınmadığını belirterek, bu genelgenin hatırlatma genelgesi olduğunu' ifade etti.

'Genelgede kafa karışıklığı ortaya çıktı'

Kafa karışıklığına sebep olan genelge sonrası, İstanbul Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Emin Gökçegözoğlu T24'e konuştu. Gökçegözoğlu, 'Parka gidip iki bira içen vatandaşla değil bizim meselemiz. Genelgede kafa karışıklığı ortaya çıktı. Burada kastedilen sarhoşluktan dolayı çevreye rahatsızlık veriyorsa, şikâyet varsa polis buna uygulama yapacak' dedi. Gökçegözoğlu'nun, 'Halka açık alanlarda çevreye zarar verilmediği takdirde de içki tüketimi yasaklandı mı, cezai yaptırım uygulanacak mı' sorusuna verdiği yanıt şöyle:

'Biz, yayımladığımız genelgede, kamu kurumlarına, 'kanunlardan kaynaklanan sorumluluğunuzu yerine getirin' diye bir hatırlatma yapıyoruz. Yani, 'toplumun huzurunu bozacak şekilde davranışlara sebep veriliyorsa buna müdahale edin' deniliyor.

İçki yasağı için kanun gerekli. Bizim yeni bir kararımız yok. Kendi halinde içkisini içen vatandaşa herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Genelgede bir yasaklama söz konusu değil.