Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

James Webb Uzay Teleskobu, Girdap Gökadası'nın Benzersiz Görünümünü Yakaladı

Dünya’dan 27 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan Girdap Gökadası, James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen görüntülerle daha da benzersiz bir şekilde görüldü. Gökada, en yakın komşusuyla karmaşık bir dans içinde sıkışıp kalmış durumda ve bu dansın etkisiyle eşsiz bir görünüme sahip. Girdap Gökadası'na ilişkin yapılan gözlemler, galaksinin en yakın komşusunun kütleçekimsel etkisiyle oluşan dalgaların dış sarmallarında belirgin bir şekilde görüldüğünü gösteriyor. James Webb Uzay Teleskobu'nun görüntüleri, galaksi hakkında daha fazla bilgi edinmeyi sağlıyor.

Yayın Tarihi: 01.09.2023 00:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

James Webb Uzay Teleskobu, Girdap Gökadası'nın Benzersiz Görünümünü Yakaladı

Girdap Gökadası ve James Webb Uzay Teleskobu

Dünya’dan 27 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan, M51 veya NGC 5194 olarak da bilinen Girdap Gökadası (Whirlpool Galaxy), güzel ve benzersiz görünümlü bir sarmal gökada. Ve şimdi James Webb Uzay Teleskobu, en yakın komşusuyla karmaşık bir dans içinde sıkışıp kalan, dönen gökadaya (galaksi) dair mükemmel bir görüntü yakaladı.

Girdap Gökadası'nın Dansı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 29 Ağustos’ta yayınlanan yeni görüntü, Girdap Gökadası’nın uzun sarmal kollarını canlı renkler ve ayrıntılarla gösteriyor. Galaksinin, en yakın komşusu olan NGC 5195 olarak bilinen cüce galaksiyle kozmik bir dansa yakalandığı düşünülüyor. M51’in benzersiz görünümünün sebebinin de bu en yakın komşusundan kaynaklandığına inanılıyor.

Girdap Gökadası'na Etkisi

ESA’nın Girdap Gökadası’na dair daha önceki gözlemlerinde açıkladığı üzere, NGC 5195 büyük galaksinin yanından geçtiğinde, onun kütleçekimsel kuvveti “Girdap’ın gözleme şeklindeki diski içindeki dalgaları oluşturur.” ESA, bu dalgaların havuzdaki dalgalanmalara benzediğini, genişledikçe yavaşça dışarı doğru döndüğünü söylüyor.

Girdap Gökadası'nın Görünümü

Bu dalgalar Girdap Gökadası’na benzersiz ve görkemli bir görünüm kazandırıyor ve dış sarmallarının bu kadar belirgin bir şekilde kolaylıkla görülmesine yardımcı oluyor. ESA, Girdap Gökadası’na ilişkin bu son Webb gözlemlerinin, Yükselen Dış Galaksi Yıldız Kümelerinde Geri Bildirim veya FEAST adı verilen kolektif bir gözlem serisinin parçası olduğunu söylüyor. FEAST, kendi galaksimiz dışındaki yıldız oluşumunun etkileşimi hakkında daha fazla şey öğrenmeyi umuyor.

James Webb Uzay Teleskobu'nun Görüntüsü

Yayınlanan kompozit görüntü, Webb’in Orta Kızılötesi Enstrümanı (MIRI) ve Yakın Kızılötesi Kamerasından (NIRcam) gelen verilerin maskelenmesiyle oluşturuldu. Gökbilimciler galaksiye iki farklı spektrumda bakarak daha derine inebiliyor ve bu eşsiz galaksiyi oluşturan malzeme hakkında daha fazlasını öğrenebiliyor.