Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kabuğu Bile Şifa Deposu! Kan Şekerini Düzenliyor, Cildi Güzelleştiriyor

Bu aylarda hasadı başlayan meyvenin faydaları saymakla bitmiyor. Hem ekonomik katkı sağlayan hem de insan sağlığına büyük etkileri olan meyvenin kabuğu bile şifa deposu. Muzun kabuğunun içi kadar dışı da şifa deposuymuş. Muzun faydaları arasında kan şekerini düzenlemesi, kalp sağlığını koruması, sindirim sistemini düzenlemesi ve cildi güzelleştirmesi bulunmaktadır.

Yayın Tarihi: 31.10.2023 18:05
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Kabuğu Bile Şifa Deposu! Kan Şekerini Düzenliyor, Cildi Güzelleştiriyor

Kabuğu bile şifa deposu ! Kan şekerini düzenliyor, cildi güzelleştiriyor

Bu aylarda hasadı başlayan meyvenin faydaları saymakla bitmiyor. Hem ekonomik katkı sağlayan hem de insan sağlığına büyük etkileri olan meyvenin kabuğu bile şifa deposu. Antalya'nın Alanya ilçesinde seralarda yetişen muzlar toplanırken, muz bahçelerinde kesim yapan çiftçiler, kamyonlar dolusu muzu Alanya Hali'ne getirerek depolara teslim ediyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar toplamda 150 bin ton muz üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.

'TOPLAMDA 150 BİN TONA YAKIN MUZ ÜRETİYORUZ'

Muz patentinin Alanya’da bulunduğunu söyleyen Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, örtülü ve açık alanda muz üretiminde önemli bir konumda olduklarını belirtti. Rüzgar, '7 bin 350 dekar örtü altında yaklaşık 51 bin tona yakın muz üretimimiz var. Açık alanda 14 bin, dekar alanda 85 bin tona yakın toplamda 150 bin tona yakın muz üretimi söz konusu' dedi.

'MUZ İHRACATI YÖNÜNDE ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK'

Ekim ayı itibarıyla muz hasatlarının başladığını belirten Rüzgar, “Hasadımız mart ayına kadar devam edecek. Ciddi şekilde bir muz sevkiyatımız söz konusu. Muz genelde yerli tüketim, Türkiye'de tüketiliyor ama inşallah önümüzdeki günlerde de muz ihracatı yönünde çalışmalarımız olacak” diye konuştu.

“HASADIMIZ YILDA 2 SEFER YAPILMAKTA”

Muzu sarartan tesislerin ve depolarında ciddi anlamda da çalışmalar yaptığını söyleyen Mehmet Rüzgar, muz üretiminin belli bir noktaya geldiğini kaydetti. Rüzgar, 'Bu hasat yılda 2 defa yapılabilmektedir. Biz ekibimizle birlikte bütün muzlarımızın tarımsal desteklerini sağlamaktayız. Tarımsal destekler vermekteyiz. Muzlarımızın sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için gıda güvenilirliği açısından çalışmalarımızı yapmaktayız' ifadelerini kullandı.

KABUĞUNUDA SAKIN ATMAYIN

Birçoğumuz bilmediğimiz için muzun içerisini yiyoruz kabuğunu atıyoruz. Meğerse muzun kabuğunun içi kadar dışı da şifa deposuymuş. Milliyetin haberine göre; Muzun kabuğu bile faydalı, balla karıştırıp içildiğinde kanser oluşumunu engelliyor.

MUZUN FAYDALARI NELERDİR?

İyi bir enerji kaynağı olan muzun çok sayıda faydası bulunmaktadır. Muzun yararları genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Beslenme düzenine muzun eklenmesi kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynar.
  • Muz tüketimi, kalp sağlığının korunmasında önemli bir etkendir.
  • Beslenme düzenine yeterli miktarda muz eklenmesi, insülin direncinin artmasında yardımcı olur.
  • Lifli yapısında dolayı muz tüketimi, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkisi yapabilmektedir.
  • Böbrek sağlığında olumlu etkisi vardır.
  • Muz faydaları arasında tokluk hissi sağlaması da önemli bir avantajdır. Yarattığı tokluk hissi açlığı uzun süre bastırmada etkilidir. Bu yüzden diyetlerde rahatlıkla kullanılabilir.
  • Muz, antioksidan etki yaratarak hücrelerin oksidatif stresten korunmasında oldukça etkilidir.
  • Atletik performansın artırmasına yardımcı olan muz sporcuların da tercih ettiği besindir.
  • Muz aynı zamanda cildi de güzelleştirir.
  • Mide hastalıklarını dindirmede yardımcı olur.
  • İçerisinde bulunan potasyumdan dolayı, güçlü bir enerji kaynağıdır.