Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kanserle Mücadelede Önemli Sentez Çalışması Patentlendi

Amasya, Gaziantep ve Turgut Özal Üniversiteleri ortaklığında kanserli hücrelere yönelik yeni bir sentez çalışması patent aldı.

Yayın Tarihi: 20.08.2024 14:39
Güncelleme Tarihi: 20.08.2024 14:39

Kanserle Mücadelede Önemli Sentez Çalışması Patentlendi

Akademik İş Birliği ile Patent Aldılar

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesi’nden akademisyenler, kanserli hücrelerle mücadele amacıyla gerçekleştirdikleri sentez çalışmasını başarıyla patentlediler.

Önemli Üçlünün Çalışmaları

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde Prof. Dr. Emine Elçin Emre ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Bedriye Seda Kurşun Aktar, “kanserli hücrelerdeki heterosiklik kalkon sentezi” üzerinde bir araştırmaya imza attılar.

Patent Tescili ve Araştırma Sonuçları

Bu çalışma, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Amasya Üniversitesi adına tescil edilerek, “Kanser Hücre Hatlarındaki Antikanser Aktiviteleri İçin Bir Heterosiklik Kalkon Sentezi” adıyla kayıtlara geçti.

Kanserin Önemi

Prof. Dr. Yağlıoğlu, yaptığı açıklamada, kanserin kontrolsüz hücre bölünmesi sonucu ortaya çıkan ve gelişmiş ülkelerde kalp-damar hastalıklarından sonra en fazla ölüme neden olan hastalık olduğunu vurguladı.

Daha Güvenli Antikanser Moleküllerine İhtiyaç

Hücrelerdeki direnç gelişimi ve mevcut kemoterapötik ilaçların yetersiz etkisinden ötürü daha güvenli ve etkili antikanser moleküllerine ihtiyaç duyulmakta. Bu bağlamda, yeni moleküllerin tasarım ve sentezlerine yönelik araştırmalar kritik önem taşımaktadır.

Kalkonların Farmakolojik Aktiviteleri

Kalkonların, antibakteriyel, antifungal, antioksidan, anti-Alzheimer ve özellikle antikanser gibi pek çok farmakolojik aktiviteye sahip olduğunu belirten Yağlıoğlu, bu bileşiklerin önemli bir potansiyel taşıdığını ifade etti.

Sentezlenen Bileşiklerin Etkileri

Çalışmanın ilerleyen aşamalarında, sentezlenen heterosiklik kalkon bileşikleri üzerinde, in vitro PC3 (İnsan prostat kanseri) ve HeLa (İnsan rahim kanseri) hücreleri üzerinde antikanser aktivite testleri yapılmıştır. Testlerin sonuçları, sentezlenen bileşiklerin HeLa ve PC3 hücrelerine karşı önemli antikanser etkileri olduğunu göstermiştir.

Amasya Üniversitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bir Heterosiklik Kalkon Sentezi" konulu buluşun tescillendiği bildirilirken, projeye katkıda bulunan akademisyenler tebrik edildi.

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesinden akademisyenlerin...

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesinden akademisyenlerin kanserli hücrelerle mücadeledeki sentez çalışması patent aldı. Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, açıklamalarda bulundu.