Kastabala Antik Kenti'nde Önemli Bulgu
Osmaniye ili sınırlarında yer alan Kastabala Antik Kenti'nde yürütülen arkeolojik kazılarda, heykel kaidesi ve sarnıç içeren bir açık hava kült alanı keşfedildi.
Tarihi ve Kazı Süreçleri
M.Ö. 700 yılına kadar uzandığı bilinen bu antik kentte, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) iş birliğinde yürütülen kazı çalışmaları devam etmektedir. OKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faris Demir başkanlığındaki ekip, geçtiğimiz yıl Arkaik Dönem’e ait tapınak kalıntılarının bulunduğu alan yakınlarında yoğunlaşmıştır.
Bulunan Yapılar ve Anlamı
Doç. Dr. Demir, gazetecilere Kastabala Antik Kenti’nin bölgedeki en eski "kutsal kent" olduğunu ifade etti ve şu bilgileri paylaştı:
"Kazılarda, tapınaktan daha eski bir açık hava kült alanı tespit edildi. Bu alan, tapınağın altında ve yanında konumlanmakta. Açık hava kült alanında bir heykel kaidesi ve iki sarnıç bulundu. Bu yer, tarihsel olarak taş kesim alanı olarak kullanılmış ve burada kesilen taşlar tapınak yapımında değerlendirilmiştir."
Bunun yanı sıra, kazılarda ortaya çıkan M.Ö. 5. yüzyıla ait yazıtlarda, yerli halk olan Luvilerin tanrıçaları "Kubaba Pirwaşua"ya da referans verildiğini belirtti. Pirwaşua kelime kökü olan 'Pirwa', kayalık alan ve kaya tapınağı anlamına gelmektedir. Bulunan kalıntılar, elde edilen yazıtlarla örtüşmektedir. Kastabala Antik Kenti, efsaneler ve gerçekliğin karışımı olarak birçok gizemi içinde barındıran önemli bir arkeolojik alan olma özelliğini taşımaktadır. Bu yılki kazı süreçlerinde Anadolu tarihini değiştirecek yeni verilere ulaşılmıştır.
Turizm Potansiyeli ve Gelecek
İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, bölgede geçmişte verilere dayanan dini ritüellerin gerçekleştirilmiş olduğuna dair izlere ulaşıldığını belirtti. Ayrıca OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, Kastabala’nın arkeolojik araştırmaların sonucunda adından söz ettiren bir turizm merkezi haline geleceğine dair inancını bildirdi.
Osmaniye'deki Kastabala Antik Kenti'nde yürütülen arkeolojik kazılarda, içerisinde heykel kaidesi ve sarnıç olan açık hava kült alanı ortaya çıkarıldı.
Osmaniye'deki Kastabala Antik Kenti'nde yürütülen arkeolojik kazılarda, içerisinde heykel kaidesi ve sarnıç olan açık hava kült alanı ortaya çıkarıldı.