Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kazakistan Orta Doğu'daki Gerilimlere İlişkin Endişelerini Açıkladı

Kazakistan, Orta Doğu'daki artan gerilimler üzerine itidalli davranmaya çağırdı.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 18:06
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 18:06

Kazakistan Orta Doğu'daki Gerilimlere İlişkin Endişelerini Açıkladı

Kazakistan'dan Orta Doğu Açıklaması

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı'nın resmi sözcüsü Aybek Smadiyarov, son günlerde Orta Doğu'da yükselen gerilimler hakkında derin kaygı taşıdıklarını ifade etti.

İtidal Çağrısı

Smadiyarov, yaptığı açıklamada, "İlgili tüm tarafları itidalli davranmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu. Kazakistan adına Orta Doğu'daki duruma yönelik tutumlarını aktaran Smadiyarov, bu sürecin önemine dikkat çekti.

Civilsiz Bir Gelecek İçin Çaba

Smadiyarov, "Sivil kayıpları önlemek ve bölgede daha büyük bir savaşı tetikleyebilecek durumların kötüleşmesini engellemek için güç kullanımından kaçınılmalıdır" dedi.

Uluslararası Hukukun Önemi

Smadiyarov, anlaşmazlıkların Birleşmiş Milletler Şartı ve uluslararası hukuk çerçevesinde yalnızca siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kazakistan, uluslararası toplumun durumu istikrara kavuşturma ve bölgesel güvenliği sağlama girişimlerine destek vermeyi taahhüt ediyor" ifadesini kullandı.

Vatandaşların Güvenliği Öncelikli

Bakanlık, İsrail, İran ve Lübnan'daki Kazak vatandaşlarının güvenliğini sağlamak amacıyla yoğun bir çalışma içinde olduklarını açıkladı. Özellikle bu ülkelerdeki büyükelçiliklerin gerekli yardımları organize etmek için özel bir karargah oluşturduğunu belirtildi.

Tahliye Uçuşları ve Referandum Düzenlemeleri

Smadiyarov, bölgedeki gelişmelere bağlı olarak tahliye uçuşlarının yapılmasının değerlendirildiğini söyleyerek, ayrıca 6 Ekim'de yapılacak nükleer enerji santrali referandumu sırasında, İsrail, İran ve Lübnan'da oy kullanacak Kazak vatandaşları için güvenliğin sağlanması amacıyla bu ülkelerdeki temsilciliklerde sandık kurulmaması kararı aldıklarını belirtti.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aybek Smadiyarov, Kazakistan'ın Orta Doğu'daki duruma...

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aybek Smadiyarov, Kazakistan'ın Orta Doğu'daki duruma ilişkin tutumu konusunda basın mensuplarına bilgi verdi.