Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kıdem Tazminatında Sistem Değişti: 10 Yıl Çalışan Bir İşçi 355 Bin Lira Tazminat Alacak

Kıdem tazminatında yapılan değişikliklerle birlikte 10 yıl çalışan bir işçi, 355 bin lira tazminat alabilecek. Kıdem tazminatı tavan ücreti Ocak 2024'ten itibaren 35.576 TL'ye kadar yükselebileceği tahmin ediliyor.

Yayın Tarihi: 18.09.2023 12:37
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Kıdem Tazminatında Sistem Değişti: 10 Yıl Çalışan Bir İşçi 355 Bin Lira Tazminat Alacak

Kıdem Tazminatında Sistem Değişti

Kıdem tazminatı tavan ücreti için hesaplarını yapan milyonlarca çalışan, tazminatların kaldırılacağı yönündeki iddialar sonrasında bir açıklama bekliyordu. Bu beklenen açıklamayı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yaptı ve "Ne yazık ki, çok ciddi problemlerimiz var. Ödeme sorunları ve diğer sıkıntılar var. Bir belirsizlik ortamı yaratıyor" dedi.

Orta Vadeli Program (OVP) ve Kıdem Tazminatı

Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, kıdem tazminatına ilişkin önemli değişikliklerin yapılacağına dair ilk sinyaller verilmişti. OVP içinde yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) adı verilen yeni bir emeklilik sistemi üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. Bu çerçevede, emeklilikte oluşacak gelir kaybını telafi etmek, çalışma döneminde yaşam standardını sürdürebilmek, ek emeklilik geliri elde etmek ve hane halkı tasarruflarını artırmak amacıyla adımlar atılacağı ifade ediliyor. Kıdem tazminatı hakkının ise TES fonuna aktarılacağı biliniyor.

Toplu Kıdem Tazminatına Son Veren Uygulama

Bu kapsamda, istifa dahil olmak üzere kıdem tazminatına hak kazanılması mümkün olacak, ancak paraya ulaşma konusunda sınırlamalar getirilecek. İş değişikliği veya tazminatsız iş akdi feshi durumunda, biriken tazminat hakkı TES fonunda tutularak hak kaybı yaşanmayacak. Ancak işten çıkarıldığında, çalışan tazminatını 60 yaşına kadar alamayacak. Sistemde cayma veya ayrılma hakkı bulunmayacak. 60 yaşından önce özel durumlarda, bir kez ve belirli bir oranda fondan para çekme hakkı bulunacak. SGK sisteminden ayrılan TES fonundan 60 yaşına gelindiğinde yüzde 25 toplu ödeme alınabilecek ve kalan miktar kısmi aylık olarak ödenecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın Açıklamaları

Tüm bunlar "kıdem tazminatı kalkıyor mu?" tartışmalarına sebep olurken konuya ilişkin en net açıklama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan geldi. Yılmaz, "Burada hükümetlerimizin yaklaşımı şu. İşçi kesiminin temsilcileriyle, istişare içinde bu işi sonuçlandırmak. Yani tek yanlı bir çözüm dayatmak değil. Çözülmesi gereken bir mesele mi? Evet öyle. Ama bunu istişarelerle, işçi ve işveren dengesi içinde ve özellikle işçi kesiminin temsilcileri, sendikalarla istişare içinde bu konuya yaklaşmak. Kıdem tazminatında maalesef çok ciddi problemler de var. Ödenmeme meseleleri var. Başka sıkıntılar var. Oluşturduğu bir belirsizlik var. Özellikle iş dünyası firmaları üzerinde. Dolayısıyla bir dönem bir fon oluşturup bununla bu problemi çözme gibi bir yaklaşım vardı. Dolayısıyla bunlar önümüzdeki dönemde yine Türkiye'nin gündemde olan konuları olacak" ifadelerini kullandı.

Kıdem Tazminatı Tavanı Ocak'ta Ne Kadar Olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamaya göre, kıdem tazminatı 2024 tavan ücreti için önemli bir detay verildi. Banka, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65'ten yüzde 67,22'ye yükseltti ve 6 aylık enflasyonun tahmininin yüzde 39,61 olabileceğini açıkladı. Bu gelişme, memur zammı katsayısıyla belirlenen kıdem tazminatı için hesaplamaları etkiliyor. Enflasyon farkı memur zammı için yüzde 31,71 olarak tahmin edilirken, yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı ve yüzde 51,46'lık Ocak zammı da hesaplamalara dahil edildi. Mevcut durumda 23.489 TL olan kıdem tazminatı tavanının Ocak ayı itibarıyla 35.576 TL'ye yükselmesi bekleniyor. Bu durumda, 10 yıl çalışan bir kişi, işten ayrıldığında 234.898 TL kıdem tazminatı alırken, 1 Ocak 2024'ten sonra 120.862 TL daha fazla alarak toplamda 355.760 TL kıdem tazminatına hak kazanacak.