Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kiracı Olmanın İnsanları Hızlı Yaşlandırdığı Ortaya Çıktı

İngiltere'de yapılan bir araştırma, kiracı olmanın insanları daha hızlı yaşlandırdığını ortaya koydu. Araştırmanın sonuçlarına göre, kiracı olmanın insanlar üzerindeki etkisi, işsizliğin yarattığı etkilerden iki kat daha güçlü. Araştırmada ayrıca, her ay kira mücadelesi vermenin biyolojik yaş üzerindeki etkisi, geçmişte sigara kullanmış olmanın yarattığı etkiden yüzde 50 fazla olduğu ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 24.10.2023 14:53
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Kiracı Olmanın İnsanları Hızlı Yaşlandırdığı Ortaya Çıktı

İngiltere'de yapılan bir araştırma, kiracı olmanın insanları daha hızlı yaşlandırdığını ortaya koydu.

Araştırmanın sonuçlarına göre, kiracı olmanın insanlar üzerindeki etkisi, işsizliğin yarattığı etkilerden iki kat daha güçlü.

Journal of Epidemiology'de yayımlanan araştırmada bin 500 katılımcıdan alınan anket sonuçlarını incelendi ve kişilerin 10 yıllık barınma koşulları analiz edildi.

İŞSİZ KALMANIN YARATTIĞI ETKİDEN 2 KAT DAHA FAZLA

Bu sonuçlar, katılımcılardan alınan ek sağlık bilgileri ve kan örneklerinden elde edilen veriler ile kıyaslandı. Bulgular, kiracıların biyolojik açıdan daha hızlı yaşlandığını, üstelik etkinin işsiz kalmanın yarattığı etkiden iki kat fazla zarar verdiğini ortaya koydu.

Araştırmanın diğer bir şaşırtıcı etkisi de her ay kira mücadelesi vermenin biyolojik yaş üzerindeki etkisi, geçmişte sigara kullanmış olmanın yarattığı olumsuz etkiden yüzde 50 fazlaydı. Bunun yanı sıra, daha hızlı biyolojik yaşlanmanın, kiralarını ödemekte zorlanan insanlarda gözlemlendiğinin altı çizildi.

GEÇMİŞTE SİGARA KULLANMANIN ETKİSİNDEN DE FAZLA

Esenler'de, iddiaya göre Selahattin D. kira nedeniyle tartıştığı ev sahibi Serkan Akçiçek'i bıçaklayarak öldürdü.

Klinik Psikolog Yeşim Akıncı, ekonomik şartlar nedeniyle kişilerin kiralarını ödemekte zorlanınca strese girebildiklerini belirterek, 'Her ay düzenli ödemelerini yapamayan insanlar strese bağlı kronik hastalıklara karşı yatkın olur. Stres, anksiyete, endişe ve kaygı yaşam kalitesini olumsuz etkiler' diyor.

'Kiracı olmak stres kaynağı değildir. Bu anlamda araştırmada bu korelasyonu ispatlamamış durumda' diyen Akıncı, 'Kişiler, maddi ihtiyaçlarını karşılayamadığı durumda yaşadıkları stres, sigaranın verdiği zarardan daha fazla olabilir. Aksi takdirde kiracı olmak ile sigara zararı eşit bir denklem değildir' ifadelerini kullanıyor.

Psikolojik Danışman ve Psikoterapist Mehtap Kayaoğlu, kiracı olmanın kişiler üzerindeki etkilerinin çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebileceğini belirtiyor. Kira fiyatlarının sürekli artmasının mali belirsiz yaratacağının altını çizen Kayaoğlu, 'Kiracı her yıl zam dönemlerinde gerginlik ve huzursuzluk yaşayabilir, yetkililer belirli yaptırım uygulamıyorsa insanlar karşı karşıya gelebilir' diyor ve ekliyor: 'Kiracı olmak güvende hissettirmeyebilir. Zira ülkemizde de sık gördüğümüz 'Evi boşaltın, Almanyadan oğlum gelecek' söylemleri strese neden olabilir.'