Kırklareli'nde Geleneksel Pancar Pekmezi Üretimi Başladı
Özgün Tiran - Kırklareli'nin Yıldız Dağları eteklerindeki köylerde, Pomakça türkülerle süzülen 15 saatlik bir sürecin ardından pekmez ortaya çıkıyor. Vize ilçesine bağlı, 220 haneli ve "havası pekmez kokan köy" olarak bilinen Soğucak, pekmez üretiminin merkezi haline geldi.
Pekmez Üretiminde İmece Geleneği
Mart ayında tarlalara ekilen şeker pancarları, kasım ayında hasat edildikten sonra köylülerin bahçelerine taşınıyor. Pekmez yapım süreci, kadınların iş birliğiyle başlıyor; pancarların kabukları soyuluyor, ardından yıkanıyor. Parçalanan pancarlar, "bumba" adı verilen büyük kazanlarda odun ateşinde kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor.
Pekmez İle Hanelerinin İhtiyacını Karşılıyorlar
Köyde pekmez yavaş yavaş kaynatıldıktan sonra şırayı süzme işlemi gerçekleştiriliyor. Son aşamada ise, lezzeti artıran ve geleneksel yöntemlerin korunmasına katkı sağlayan odun ateşinde kaynatılıyor. Yeterli kıvama ulaştığında pekmez şişelenerek 150 TL'ye satışa sunuluyor.
Pekmezin Kıymeti ve Zorluğu
Köyün sakinlerinden Gülşah Beler, pekmez yapımının uzun ve zahmetli bir süreç olduğunu ifade ediyor. Beler, "Çok yoruluyoruz. Pekmez yapımını annemizden, anneannemizden öğrendik. Biz odun ateşinde yapıyoruz, kaynadıktan sonra da kor ateşte bekliyor, lezzeti de bundan kaynaklı" diyor.
Diğer bir köylü Rahmi Beler ise, "Pekmezlerin arasında pancar pekmezi tat ve kıvam açısından öne çıkar. Pancarın tuzunu almazsanız pekmez ekşimsi olur. Bu yüzden bu süreç çok titizlik gerektiriyor" diye konuştu. Pekmez üreterek aile bütçelerine katkı sağlamakta olduklarını da ekliyor.
Kırklareli'nde Yıldız Dağları eteklerindeki köylerde geleneksel yöntemlerle hazırlanan pancar pekmezinin zorlu lezzet yolculuğu başladı.
Kırklareli'nde Yıldız Dağları eteklerindeki köylerde geleneksel yöntemlerle hazırlanan pancar pekmezinin zorlu lezzet yolculuğu başladı.