Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

'Kış Güzeli' Pirola Alarmı: Hipermutant! Aşılıları Vuruyor

'Kış Güzeli' Pirola Alarmı: Hipermutant! Aşılıları Vuruyor. Pirola olarak adlandırılan BA.2.86 varyantı, aşılanmış insanları enfekte etme olasılığı daha yüksek olan bir hipermutanttır. Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yapılan açıklamada, yeni varyantlar nedeniyle vaka sayılarının artabileceği uyarısı yapılmıştır. İngiltere, savunmasız kişileri korumak için aşılama kampanyasını öne çekmiştir.

Yayın Tarihi: 31.08.2023 17:09
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

'Kış Güzeli' Pirola Alarmı: Hipermutant! Aşılıları Vuruyor

'Kış Güzeli' Pirola Alarmı: Hipermutant! Aşılıları Vuruyor

'Yükseğe uzanan gövdeden sağlı sollu çıkan ve baş aşağı bakan beyaz, krem ya da şeker pembesi rengindeki çiçekleri minik zillere benzetilen bir çiçek. Pirola, BA.2'nin soyundan geliyor. Omicron’a mutasyon zenginliği ile ilgili benzetiliyor, hatta evrimsel sıçrama olduğunu belirtiliyor. Bu değişiklikler virüsün bulaştırıcılığını, tedaviye yanıtını ve hastalık şiddetini etkileyebilir.

TTB: VAKALAR ARTABİLİR

Türk Tabipleri Birliği (TTB), salgın taramalarının neredeyse hiç yapılmadığı bu dönemde dünyadan gelen verilerin son aylarda Covid-19 günlük vaka sayısının 100 binin altında, ölüm sayısının ise binin altında olduğunu gösterdiğini, ancak salgının halen sürdüğünü belirtti. Yeni varyantlara dikkat çeken TTB, 'Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) izlemeye aldığı iki yeni Omicron alt varyantı; EG.5 (Eris) ve BA.2.86'dır. Bunlardan Eris tüm dünyada azalan taramalara karşın, salgında 'yaz piki'ne yol açmış ve hastaneye yatışlara da yansımıştır. Pirola olarak adlandırılan BA.2.86 ise 'hipermutant'tır. Aşı ve hastalıkla ilişkili bağışıklıktan kaçabileceği endişe vericidir. Önümüzdeki süreçte yeni varyantlar nedeniyle vaka sayılarının artabileceğinden bahsedilmektedir' ifadesini kullandı.

İNGİLTERE ALARMDA

Covid-19 vakaları pek çok ülkede yeniden tırmanışa geçerken uzmanlar 'yaz pikine' Omicron'un alt varyantı Eris'in neden olduğunu belirtiyor. Ancak dünyayı yeniden alarma geçiren varyant aslında Eris değil 'PİROLA' olarak adlandırılan BA.2.86 varyantı. AŞILANMIŞ İNSANLARI ENFEKTE ETME OLASILIĞI DAHA YÜKSEK. ABD sağlık yetkilileri geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklama ile BA.2.86 varyantının yüksek sayıda mutasyon geçirdiğini ve daha önce aşılanmış insanları enfekte etme olasılığının daha yüksek olduğunu açıkladı.

İNGİLTERE HAREKETE GEÇTİ

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), kış ayları yaklaşırken savunmasız kişileri korumak için aşılama kampanyasını öne çektiğini ve 11 Eylül'den itibaren aşıların kullanıma sunulacağını duyurdu. Genetik analizler BA.2.86'nın geçen yıl baskın olan Omicron'un alt varyantı BA.2'ye kıyasla 30'dan fazla ek mutasyona ve 2023'e hakim olan XBB.1.5 varyantına kıyasla da 35'ten fazla ekstra mutasyona sahip olduğunu gösteriyor.