Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kıtaların Oluşumu Hakkındaki Bilgilerimiz Yanlış Olabilir

Kıtaların nasıl oluştuğu hakkında yapılan yeni bir araştırmada, önceki teorilerin yanlış olabileceği belirtildi. Kıtasal kabuk, okyanus altındakine kıyasla daha düşük demir içerdiği ve daha oksitlenmiş durumda olduğu için kıtalar deniz seviyesinin üzerinde kalabildi ki bu, karasal yaşam için şart.

Yayın Tarihi: 08.05.2023 18:35
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Kıtaların Oluşumu Hakkındaki Bilgilerimiz Yanlış Olabilir

Kıtaların Oluşumu

Dünya'daki kıtaların nasıl oluştuğu hakkında yapılan yeni bir araştırmada, önceki teorilerin yanlış olabileceği belirtildi. Kıtaların oluşumu hala büyük ölçüde gizemini koruyor ve bilim insanları bu önemli kütlelerin neden Dünya yüzeyinde ayrıldığını tam olarak bilmiyor. Kıtasal kabuk, okyanus altındakine kıyasla daha düşük demir içerdiği ve daha oksitlenmiş durumda olduğu için kıtalar deniz seviyesinin üzerinde kalabildi ki bu, karasal yaşam için şart.

Garnet Kristalleşmesi Teorisi

2018'de ortaya atılan ve popüler bir açıklama haline gelen bir teoriye göre kıtaların oluşumu garnet mineralinin kristalleşmesiyle ilgiliydi. Bu açıklamaya göre okyanusal bir plakanın kıtasal bir plakanın altına girmesiyle meydana gelen karasal volkanik yayın altındaki magmada garnet kristalleşti ve bu süreç oksitlenmemiş demiri ortadan kaldırdı.

Yeni Araştırma

Ancak yeni bir araştırma, bu hipotezi geçersiz kılmıştır. Araştırmacılar laboratuvarda Dünya kabuğunun içindekine benzer koşullarda, erimiş kayadan garnet örnekleri üretti ve bu örnekleri dünyanın dört bir yanından toplanan garnet örnekleriyle karşılaştırdı. Sonuç olarak, garnetlerin Dünya'daki mevcut yapıyı açıklamaya yetecek kadar oksitlenmemiş demir içermediği tespit edildi. Bu da, garnet kristalleşmesi teorisinin son derece ihtimal dışı bir açıklama olduğunu göstermektedir.

Sonuç

Bu araştırma, kıtaların oluşumu hakkındaki bilgilerimizin yanlış olabileceğini ve daha fazla araştırma yapılması gerektiğini göstermektedir. Kıtaların oluşumu hala gizemini korumaktadır ve tam olarak ne olduğu bilinmemektedir.