Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Klima Kullanımının Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Uzmanlar klima kullanımın ciddi göğüs hastalıklarına neden olabileceğini uyarıyor.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 10:42
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 10:42

Klima Kullanımının Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Klima Kullanımının Riskleri

Güven Hastanesi İç Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Barış Doğukan Işıkoğlu, klima gibi serinletici araçların kötü sağlık sonuçlarına yol açabileceğini vurguladı. Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte klimaların kullanımı çoğaldıkça, göğüs hastalıklarının da arttığını belirtti.

Hastalıkların Artışı

Işıkoğlu, klimaların bronşit ve zatürre vakalarının yanı sıra, halk arasında "klima hastalığı" olarak bilinen lejyoner hastalığını yaydığını ifade etti. Üst ve alt solunum yolu semptomlarına neden olabilen bu hastalıkların başlıca sebepleri arasında klimaların yeterince temizlenmemesi ve kirli havayı daireler içinde döndürmeleri yer alıyor.

Çocuklar için Daha Fazla Risk

Işıkoğlu, klimaların çocuklar üzerindeki etkisinin daha da olumsuz olabileceğini dile getirerek, "Serinlemek için sağlığınızdan olmayın. Hekim olarak, klima kullanımını kesinlikle önermiyorum." şeklinde uyarıda bulundu.

Lejyoner Hastalığı ve Belirtileri

Lejyoner hastalığı, "Legionella Pneumophilia" bakterisinin; klimalarda ve havalandırmalarda yeterli temizlik yapılmadığı durumlarda su sisteminden havaya karışmasıyla ortaya çıkıyor. Yüksek ateş, balgamlı öksürük ve nefes darlığı gibi ciddi semptomlara yol açabiliyor.

Özel Risk Grupları

Işıkoğlu, 50 yaş üstü, diyabet veya obezite gibi sağlık problemleri olanlar ve sigara içenlerin, bu tür hastalıkların ciddi sonuçlarına karşı dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Daha Sağlıklı Alternatifler

Klima yerine pencere açmak veya vantilatör kullanmak, daha sağlıklı bir alternatif olarak öneriliyor. Işıkoğlu, sıcak saatlerde perdeleri kapatmayı ve mümkünse fırın gibi sıcaklık artıran cihazları kullanmamayı tavsiye etti.

Klima Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Klimanın direkt göğsünüz ve yüzünüzle temas etmesine izin vermeyin.
  • Ani sıcaklık değişiklikleri yapmaktan kaçının.
  • Klima bakımını düzenli olarak yaptırmayı unutmayın.

Unutmayın, temizlenmemiş klimalar sağlık açısından ciddi tehlikeler oluşturabilir.