Kocaeli'de Atık Su Arıtımındaki Çabalar
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, 2024 yılında 23 atık su arıtma tesisinde 172,7 milyon metreküp atık su arıtma gerçekleştirdi.
Çevre Koruması ve Temiz Su Hedefi
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri ile deniz sıcaklıklarının artması nedeniyle atık suların düzgün bir şekilde arıtılmadan denize bırakılmasının Marmara Denizi için tehdit oluşturduğu ifade edildi. İSU Genel Müdürlüğü, bölgedeki su kaynaklarını en verimli şekilde kullanma amacıyla çalışmalarını sürdürmekte ve bir damla atık suyun dahi arıtmadan doğaya bırakılmamasını hedeflemektedir.
İSU Genel Müdürlüğü'nün Başarıları
Açıklamada, Türkiye'de örnek bir kurum niteliğindeki İSU Genel Müdürlüğü, yıllar önce devreye aldığı %100 atık su arıtma tesisleri ile evsel atık suların tamamını arıtarak doğaya temiz bir şekilde deşarj ettiğini belirtti. Bu çabalar, Marmara Denizi'nin korunması açısından büyük önem taşımaktadır.
Geri Kazanım ve Atık Yönetimi
23 adet atık su arıtma tesisi ile İSU Genel Müdürlüğü, %73 oranında ileri biyolojik ve %100 biyolojik atık su arıtma yöntemleri uygulamaktadır. İlerlemenin sürdürüleceği belirtilirken, mevcut tesislerin ileri biyolojik seviyeye çıkarılacağı ve Kocaeli'de, Türkiye’nin ilk %100 ileri biyolojik arıtma yapan belediyesi olacağı ifade edildi. 2024 yılında arıtılan suyun 17.184.704 metreküpü, sanayi tesisleri ve yeşil alanların sulanmasında geri kazanım suyu olarak kullanılarak, içme suyu kaynakları üzerindeki baskının azaltılması hedeflendi. Ayrıca, arıtılan atık sulardan çıkan 101.000 ton çamur da bertaraf edilmiştir.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğünün işlettiği 23 atık su arıtma tesisinde geçen yıl 172,7 milyon metreküp atık su arıtıldı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğünün işlettiği 23 atık su arıtma tesisinde geçen yıl 172,7 milyon metreküp atık su arıtıldı.