Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Köpekbalıklarının Tuhaf Davranışlarının Sebebi Kokain Olabilir

Meksika Körfezi'nde uyuşturucu kaçakçılarının denize attığı kokain balyalarıyla beslenen köpek balıklarının tuhaf davranışlar sergilediği ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar, köpekbalıklarının insanların bıraktığı kokain ve kokain balyalarını tüketmelerinden kaynaklanan bağımlılık yaşadıklarını gösteriyor. Uzmanlar, köpekbalıklarının ABD'nin Florida eyaleti açıklarına bırakılan uyuşturucu maddeleri tüketiyor olabileceğini açıkladı. Araştırmacılar, köpekbalıklarının garip davranışlar sergilediğini ve bu davranışların halüsinojenik uyuşturucuların tüketilmesi sonucu ortaya çıkabileceğini belirtti. Kokain balyalarının denizlere karışması, deniz yaşamını ve su kaynaklarını tehdit eden bir sorun olarak dikkat çekiyor.

Yayın Tarihi: 22.07.2023 15:53
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Köpekbalıklarının Tuhaf Davranışlarının Sebebi Kokain Olabilir

Araştırma: Köpekbalıklarının Tuhaf Davranışlarının Sebebi Kokain Olabilir

Meksika Körfezi'nde uyuşturucu kaçakçılarının polis takibi sırasında denize attıkları kokain balyalarıyla beslenen köpek balıklarının bağımlı hale geldiği ortaya çıktı. ABD'de yapılan bir araştırma, köpekbalıklarının 'garip' hareketlerinin, insanların bıraktığı kokain ve kokain balyalarını tüketmelerinden kaynaklanıyor olabileceğini ortaya koydu.

Uzmanlar, köpekbalıklarının ABD'nin Florida eyaleti açıklarına insanlar tarafından bırakılan uyuşturucu maddeleri tüketiyor olabileceğini açıkladı.

Bir Anda Ortaya Çıkıp Dalgıcı Bacağından Yakaladı! Köpek Balığı Saldırısını Kamera Böyle Kaydetti

The Guardian gazetesinden Richard Luscombe'nin haberine göre, araştırmacılar bazı köpekbalıklarında görülen 'düzensiz davranışların' Florida açıklarına bırakılan halüsinojenik uyuşturucuların tüketilmesi sonucu ortaya çıkıyor olabileceğini belirtti.

Gazeteduvar'ın derlemesine göre Floridalı çevre mühendisi ve araştırma ekibi lideri Dr. Tracy Fanara, konuya ilişkin açıklamasında, 'Bu, gerçek bir soruna ışık tutmak için dikkat çekici bir başlık; kullandığımız, ürettiğimiz, vücudumuza aldığımız her şey atık sulara karışıyor ve hayatta kalmak için bağlı olduğumuz deniz yaşamı ve su kaynakları ardından bunlara maruz kalıyor' dedi.

'HAYALİ BİR NESNEYE ODAKLANIP ETRAFINDA DÖNMEYE BAŞLIYORLAR'

Daha önce yapılan araştırmaları hatırlatan Fanara, 'Balıkların ilaçlar, kokain, metamfetamin ve ketaminden etkilendiğini ortaya koyan araştırmalar gördük. Eğer bu kokain balyaları, kirliliğin noktasal kaynağıysa, köpekbalıklarının da bu kimyasal maddeden etkilenmiş olabileceği çok mantıklı. Kokain o kadar çözünebilir bir maddedir ki bu paketlerden herhangi biri biraz bile açılsa yapısal bütünlüğü bozulur ve uyuşturucu suya karışır' dedi.

Gazetenin haberine göre, söz konusu araştırma kapsamında Florida Keys adasında incelemelerde bulunan Fanara ve Britanyalı biolog Tom Hird, köpekbalıklarının 'garip' davranışlar sergilediğini gördü. Buna göre, normalde insanlarda uzak olduğu bilinen bir çekiç başlı köpekbalığı doğrudan yüzücülerin üzerine geliyor ve 'acayip' davranışlar sergiliyordu. Araştırmacılar ayrıca bir köpekbalığı türü olan büyük camgöz balığının hayali bir nesneye odaklanarak söz konusu nokta etrafında döndüğünü gözlemledi.

'NE KADAR KOKAİN TÜKETTİKLERİNİ TESPİT ETMEK ŞİMDİLİK İMKANSIZ'

Bölgede deneyler de yapan araştırmacılar, suya kokain balyası gibi görünen cisimler atıp köpekbalıklarının davranışlarını da takip etti. Buna göre, köpek balıklarından çoğu suya atılan nesneleri ısırıyordu. Fanara, incelemeleri sırasında haftada iki kez kokain balyalarının kıyıya vurduğunu da belirterek, 'Bu dolayısıyla yaygın bir mesele' dedi. İncelemelerinin henüz başlangıç noktasında olduğunu ifade eden Fanara, köpekbalıklarının ne kadar kokain tükettiğini hesaplamanın şimdilik imkansız olduğunu söyledi.