Uzmanlar, genetiğin kanser gelişiminde etkili olduğunu, ancak yaşam tarzının da büyük bir etken olduğunu belirtiyor.
Southwestern Tıp Merkezi'nin açıklamasına göre, kolon kanseri vakalarının çoğunda aile öyküsü değil, yaşam tarzı etkili oluyor. Sigara ve alkol kullanımı, hareketsizlik ve kötü beslenme gibi faktörler bu kanser türünün oluşumunda önemli rol oynuyor. Kalıtsal olmayan çevresel etkenlerin yaklaşık %70'i kolon kanserine neden oluyor. Crohn hastalığı, iltihaplı bağırsak hastalığı ve düşük lifli diyetler de riski artırıyor.
Düzenli tarama ve sağlıklı yaşam tarzı ile kolon kanseri önlenebilir
California San Francisco Üniversitesi'ne göre, kolorektal kanserlerin ve ölümlerin %90'ı önlenebilir. Düzenli taramalar erken teşhisi sağlarken, egzersiz yapmak ve sağlıklı kilo aralığında olmak da riski azaltıyor. Beslenmede sebze, meyve ve kepekli tahıllara ağırlık vermek, hayvansal yağları azaltmak da koruyucu etki sağlıyor.
Kolon kanseri genç yaşta da görülüyor
Kolon kanserinin dağılımında büyük değişiklikler yaşanıyor. 65 yaş üstünde görülme sıklığı azalırken, 50 yaş ve altında daha yaygın hale geliyor. 20 ila 54 yaş arasında olan kolorektal kanser vakalarının sayısı da artıyor. Bu durumun nedeni muhtemelen diyet ve egzersiz eksikliği. Daha genç yaşta teşhis alan hastaların çoğu fazla kilolu ve besleyici yiyecekler tüketmiyor. Daha fazla egzersiz yapmak ve sağlıklı seçimler yapmak riski azaltıyor.
Kolon kanseri belirtileri ve yanlış bilinenler
Kolon kanseri belirtileri genellikle ileri evrelerde ortaya çıkar. Uzun süreli barsak alışkanlıklarında değişiklik, rektum kanaması, dışkıda kan, karın ağrısı, zayıflık, yorgunluk, şişkinlik, istenmeyen kilo kaybı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülmelidir. Kolon kanseri sadece yaşlı erkekleri etkilemez, gençleri de etkileyebilir. Semptomlar yoksa bile tarama yapılmalı ve risk faktörleri göz önünde bulundurulmalıdır.