![Kongo Demokratik Cumhuriyeti M23'ü Terörle Suçladı](https://cdn.yolculukhaber.com/uploads/1280x720/images/202502/kongo-demokratik-cumhuriyeti-m23-u-terorle-sucladi-1200-465527.jpg)
Kongo Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti M23'ten Şikayetçi
Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Hükümet Sözcüsü Patrick Muyaya, Kuzey-Kivu eyaletinin merkezi olan Goma'yı ele geçiren 23 Mart Hareketi'ni (M23) "terör getirmekle" itham etti.
Çatışmalardaki İnsan Kaybı
Muyaya, KDC'nin güvenlik güçleri ile M23 arasında süregelen çatışmaları değerlendirirken, bu olaylar sonucunda 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, aynı sayıda kişinin de yaralandığını belirtti. Yaralıların bazılarının durumunun kritik olduğunu ifade etti.
Ruanda'nın Rolü
Muyaya, M23'ü desteklemekle suçladığı Ruanda hükümetinin, çatışma alanında da M23 ile birlikte hareket ettiğini öne sürdü. Muyaya, "Gündüz vakti 3 ila 4 milyonluk bir şehre saldırdılar, bu saldırı yerinden edilmiş kişiler için bir kampı da hedef aldı. Amaç, şehre terör getirmekti," dedi.
Müzakere Süreçleri
AA muhabirinin Goma'yı geri almak için KDC hükümetinin planlarına yönelik sorusunu yanıtlayan Muyaya, M23'ün bir vekalet savaşını sürdürdüğünü ve Ruanda’nın doğrudan operasyona müdahil olduğunu savundu. KDC ile Ruanda arasındaki Luanda Süreci çerçevesinde müzakerelerin devam ettiğini hatırlatan Muyaya, kalıcı bir çözüm arzuladıklarını belirtti.
Uluslararası Toplumdan Destek Beklentisi
"Başka bir müzakereye ihtiyaç yok, çünkü zaten iki yıl süren görüşmelerle bir plan oluşturuldu," diyen Muyaya, teknik detayların Luanda Süreci’nde belirlendiğini vurguladı. Hükümet, dünya genelinden Ruanda’ya daha fazla baskı yapılmasını talep ediyor.
KDC'deki İnsan Yerinden Olmaları
KDC'nin doğusunda yaşanan çatışmalar sonucu, yıl başından bu yana 500 binden fazla kişi yerinden edildi. M23, bölgedeki birçok yerleşim yerini ele geçirerek son olarak Goma'nın kontrolünü sağlamıştı.
Bazı Birleşmiş Milletler yetkilileri ve KDC, M23’ü desteklediği iddia edilen Ruanda'yı suçlarken, Ruanda bu suçlamaları reddetmektedir. M23, 23 Mart 2009'da bölge güvenliği sağlamak için imzalanan barış anlaşmasının bozulmasıyla ortaya çıkmış ve daha sonra bu isimle anılmaya başlamıştır. Grup, büyük ölçüde Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'nin kabilesi olan Tutsilerden oluşmaktadır.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Hükümet Sözcüsü Patrick Muyaya (ortada), Akredite Basın Mensupları Birliği (ACANU) üyesi gazetecilerle bir araya gelerek ülkede güvenlik güçleri ile M23 arasında yaşanan çatışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Hükümet Sözcüsü Patrick Muyaya (ortada), Akredite Basın Mensupları Birliği (ACANU) üyesi gazetecilerle bir araya gelerek ülkede güvenlik güçleri ile M23 arasında yaşanan çatışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.