Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Konyalı Akademisyen Suudi Arabistan'da Tutuklu

Umre ziyareti sırasında Suudi polislerin iftirası yüzünden tutuklanan Konyalı akademisyen Muhammed Ali Çağlar, “Lütfen beni kurtarın. Hastayım, artık dayanacak gücüm kalmadı” diyerek, özgürlük çağrısında bulundu. Ailesi ise oğullarına atılan iftiranın asılsız olduğunu savunuyor.

Yayın Tarihi: 09.08.2023 15:31
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Konyalı Akademisyen Suudi Arabistan'da Tutuklu

Konyalı akademisyen Suudi Arabistan’da 7,5 aydır tutuklu

Umre ziyareti sırasında Suudi polislerin iftirası yüzünden tutuklanan Konyalı akademisyen Muhammed Ali Çağlar, “Lütfen beni kurtarın. Hastayım, artık dayanacak gücüm kalmadı. En kötüsü de akıl sağlımı yitirmek üzereyim” diyerek, özgürlük istedi

ÇAĞLAR’IN AİLESİNDEN ÇOCUĞUMUZU KURTARIN ÇAĞRISI

Yaklaşık 7,5 ay önce anne ve babası ile birlikte Suudi Arabistan’a umre ibadeti için giden genç akademisyen Muhammed Ali Çağlar, aleyhinde hiçbir delil ve şikayet olmamasına rağmen tutuklandı. İslam hukuku alanında başarılı bir akademisyen olan Muhammed Ali Çağlar’ın hayatı umre ziyareti sırasında Suudi polislerin iftirası yüzünden karardı. Tavaf sırasında kadınla çarpıştığı için tutuklanan Muhammed Ali Çağlar ile hakkında hiçbir şikayet olmadı. Suudi yetkililer, aileye avukat tutma hakkı dahi tanımıyor. Muhammed Ali Çağlar’ın eşi ve ailesi devlet yetkililerine “Lütfen çocuğumuzu Suudi Arabistan zindanlarından kurtarın” çağrısında bulundu.

KAMERA KAYDI YOK, ŞİKAYETÇİ YOK!

Muhammed Ali Çağlar’ın annesi Emine Çağlar, “Umreye gittiğimizin 12. Günü çocuğum tavaf esnasında orada çantasını düşürdü. Çantasını almaya çalışırken, polisler geldi ve oğlumu tutukladılar. Karakoldan cezaevine gönderdiler. 1 ay içerisinde online mahkeme oldu.2 sene hapis cezası ve 50 bin Riyal para cezası kesildi. Biz buna itiraz ettik. Mahkemeye avukat bile kabul etmiyorlar” dedi. Muhammed Ali Çağlar’ın eşi Melek Ebru Çağlar ise “Devlet yetkililerinin olaydan haberi var. Eşimin sağlık durumu bulunduğu ortamdan dolayı iyi değil. Astımı artmış durumda. Örtülecek bir battaniyesi bile yok. Eşim sivil polislerin iftirasına uğradı. Ne kamera kaydı var ne de şikayet var. Eşimin haksızlığa uğraması bizi çok üzdü. Eşim ilim talebesiydi. İslam hukuku alanında doktora yapan birisi. İbadet için umreye gitti ve iftiraya uğradı. Eşimin sağlık durumu iyi değil. Eşimin kurtarılması için herkesin elini taşın altına koymasını istiyorum. Bizi ne olur kavuşturun.”

64 YATAKLI KOĞUŞTA 126 MAHKUM KALIYORUZ

Cezaevinde çektiği ses kaydığını Türkiye’deki dostlarına ulaştıran Çağlar, “Burada insani olmayan şartlarda yaşıyorum. Hiçbir yatak vermedikleri için yerlerde uyuyorum. 64 yataklı koğuşta 126 mahkum kalıyoruz. İnanılmaz derecede iğrenç bir ortamda kalıyoruz. Küçük küçük böceklere ve rutubete maruz kalıyoruz. Hamam böcekler ve çeşitli böceklerle dolu bir koğuş. Anlatmakta bitiremeyeceğim daha bir çok olumsuz koşula maruz kalmış durumdayım. Şartlar nedeniyle astım hastalığım çok ilerledi. Nefes almakta güçlük çekiyorum. Tüm sağlığım artık tahmin edilemeyecek boyutta. Bel ağrılarım sebebiyle ayakta düz bir şekilde duramaz hale geldim. Vücudumda çeşitli yaralar çıktı. En kötüsü de akıl sağlığımı da kaybetmek üzereyim. Artık tahammül edemiyorum. Buradan çıkışım ölüm yoluyla olmamalı. Lütfen beni buradan kurtarın. Devletime güveniyorum. Yalvarıyorum, lütfen beni aileme, henüz 1,5 yaşındaki oğluma kavuşturun. Her geçen gün hissedilen buhranla yavaş yavaş ölüme gittiğim bu mecradan beni kurtarın. Yetkililerin bu zulme daha fazla göz yummayacağına inanıyorum.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Suudi Arabistan'da umre ziyareti sırasında 'taciz' iddiası nedeniyle Kabe'de tutuklanan Türk akademisyenin hikayesi duyanları şaşkına uğrattı. 7 aydan fazla bir süredir Arabistan cezaevinde tutuklu bulunan Muhammed Ali Çağlar, hapishaneden bir ses kaydı göndererek yardım çağrısında bulundu. Çağlar, psikolojik durumunun ciddiyetini vurgulayarak, 'Akıl sağlığımı kaybetmek üzereyim. Lütfen beni kurtarın' diye seslendi. Yaşananları duyanlar inanamadı. İşte detaylar...