KTÜ'de Yenilikçi Hasar Tespit Projesi
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) ile birlikte, "Deprem Sonrası Yapı Hasarlarının Hızlı ve Otomatik Tespitinde Robotik Köpek ve Yapay Zeka Kullanımı" projeleri üzerinde çalışıyor.
Proje Hedefleri
Bu projeyle, deprem sonrası hasar gören binalarda geleneksel gözlemsel hasar tespit yöntemlerine daha güvenli, hızlı ve otomatik bir alternatif sunulması hedefleniyor. Ayrıca, afet sonrası binalara müdahale ve onarımların hızlandırılması amaçlanıyor.
Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı'nın Açıklamaları
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, "Ülkemiz, önemli bir deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Bu nedenle can ve mal kaybı yaşamamak için hazırlıklı olmalıyız. Bu projeyi, karşılaşılan aksaklıklara çözüm üretmek amacıyla hayata geçiriyoruz," şeklinde konuştu.
Projenin Teknik Detayları
KTÜ DE-YAS Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, projenin hasarlı binalardaki gözlemsel hasar tespit çalışmalarına hızlı, güvenilir bir alternatif sunmayı amaçladığını belirtiyor. Robotik köpekler, hasarlı binaların etrafında ve içerisindeki yüksek çözünürlüklü görüntüleri toplayarak insan müdahalesini azaltacak. Bu görüntüler, yapay zeka algoritmalarıyla analiz edilerek hasar tespitine destek sağlayacak.
Projenin Aşamaları
İlk aşamada robot köpekler, dış görüntüleri toplayacak ve yetersiz kalmaları durumunda iç mekanlara girecek. Görüntüler yapay zeka algoritmaları ile işlenecek. İkinci aşamada, geliştirilecek yazılım, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın mevcut sistemine entegre edilecek ve bu sayede yapıların onarım süreçleri hızlanacak.
Projenin Süresi
Bu proje, 22 Ocak 2024 tarihinde başlayacak ve 22 Ocak 2027 tarihinde tamamlanması planlanıyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezince (DE-YAS), "Deprem Sonrası Yapı Hasarlarının Hızlı ve Otomatik Tespitinde Robotik Köpek ve Yapay Zeka Kullanımı" projesi yürütülüyor.