Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Küçükçekmece Cezeri Teknik Lisesi Öğrencileri SAFEBOT Adlı Yapay Zeka Robotu Geliştirdi

Küçükçekmece Cezeri Teknik Lisesi öğrencileri tarafından geliştirilen SAFEBOT adlı yapay zeka robotu, maden kazalarını önceden bildirme ve acil durumlarda yardımcı olma amacıyla tasarlandı. Robot, gaz ölçümü yaparak tehlike durumunda bilgi veriyor, çökme durumunda içeride kalan işçileri gözlemleyebiliyor ve arama kurtarma ekipleri için harita çıkarıyor.

Yayın Tarihi: 02.09.2023 17:40
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Küçükçekmece Cezeri Teknik Lisesi Öğrencileri SAFEBOT Adlı Yapay Zeka Robotu Geliştirdi

Küçükçekmece Cezeri Teknik Lisesi'nde eğitim gören 8 öğrenci, maden kazalarını önceden bildirecek SAFEBOT adlı yapay zeka robotu geliştirdi.

Proje kaptanı Efe Çetin, Araç gaz ölçümü yaparak tehlike durumunda bilgi veriyor. Çökme durumunda içeride kalan işçileri gözlemleyebiliyor, arama kurtarma ekipleri için harita çıkarıyor dedi.

İlginizi Çekebilir

Ankara'da devam eden havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te, İstanbul'dan gelen 8 lise öğrencisinin geliştirdiği SAFEBOT adlı güvenli yapay zeka robotu sergilendi. 6 aylık çalışmayla geliştirilen SAFEBOT, maden patlamalarının önüne geçebilmek, olası çökmelerde ölümleri azaltmak için gaz değişimini ölçüp olası patlamaya mahal verecek durumu önden bildiriyor. Alanın haritasını çıkarıp, acil durumlarda ilgili kurumlara gönderilmesini sağlıyor.

'ACİL DURUMLARDA BİLGİ VERİYOR'

Proje kaptanı Efe Çetin, Geliştirdiğimiz aracımızın üzerinde gaz sensörleri var. Bunlar gaz değişimini ölçerek, bilgi vermekte. Aracımızın arka tarafında okuyucu var. Bununla bir giriş çıkış kartı gibi düşünebilirsiniz. Maden sahasına giren kişilerin kimliğini tutuyor, acil durumda da dışarıya çıkıp çıkmadığını tespit ediyor. Aracımızın üzerinde haritalandırma yapan bir cihazımız var. Simülasyon ortamında madenin haritasını çıkarıyor ve enkaz altında kalma durumunda araç içeriye tekrar gönderilerek enkazın haritası alınıp, arama kurtarma ekiplerine iletiliyor. Patlama öncesi araç gaz ölçümü yaparak bilgi veriyor, acil durumda bilgi veriyor. Çökme durumunda içeride kalan işçileri gözlemleyebiliyor. Arama kurtarma ekipleri için harita çıkarıyor. Aracımın adı SAFEBOT, 'güvenli yapay zeka' aracı. Tekerlek yapısı da Mars'a gönderilen Mars Rover aracından alındı. Tüm parçalarını biz tasarladık. Aracımız tam otonom, boyutu küçültülerek depremlerde enkaz altında da kullanılabilir diye konuştu.

Sekiz Fikir ekibinin ürettiği ‘Safe Bot’ maden çalışmaları esnasında sürekli olarak devriye geziyor.

Devriye esnasında madenin anlık olarak haritasını simülasyon ortamında çıkarıyor ve yeni açılan kanalları ve ilerlenen mesafeyi ölçebiliyor. Ayrıca üzerinde bulunan sensörler sayesinde hareketli şekilde ölçüm yapıyor ve gazlar tehlikeye ulaştığında madencilere ve yöneticilere anlık bilgi verebiliyor.

Yaşanan maden kazalarından etkilendiklerini Amasra maden kazasından sonra harekete geçtiklerini söyleyen ekip üyesi Efe Çetin, “Madenlerde yaşanabilecek kazaları tespit ederek uyarmasının yanı sıra robotumuz son aşamasına geldiğinde patlamalardan zarar görmeyecek bir yapıda olacak. Böylece patlama ve yangın esnasında madencilere ulaşılması için öncü rolü üstlenecek ve ekiplere yol gösterecek. Hızlanacak kurtarma sayesinde daha fazla madencinin hayatı kurtulabilecek” dedi.

Safe Bot adlı cihazın insan kontrolünde kullanılmasının yanı sıra otonom bir araç da olduğunu söyleyen Çetin, “Bir göçük meydana geldiğinde, göçük meydana gelmeden önce çizdiği haritayı çıkartıyor ve arama kurtarma ekiplerine veriyor. Bu da arama kurtarma ekiplerinin neyle karşılaşacağını göstermiş oluyor. Kurtarma ekipleri hangi malzemelere ve kaç kişiye ihtiyaç duyduğunu haritalandırma ve görseller sayesinde görebiliyor. Araç otonom olduğu için en hızlı giriş ve çıkışı hesaplıyor böylece madende en hızlı tahliye yolları da robot tarafından kullanılıyor” şeklinde konuştu.