Kulak Temizleme Çöplerinin Riskleri
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Emre Ocak, pamuklu kulak temizleme çöplerinin işitme kayıplarına yol açabileceğini vurguladı.
Kulağın Doğal Temizlik Mekanizması
Doç. Dr. Ocak, Edirne'de düzenlenen bir sempozyumda yaptığı açıklamada, kulağın kendi kendini temizleme kapasitesine sahip olduğunu ifade etti. "Kulak çöpleri temizlikten çok, kulak tıkanıklığına neden olmaktadır" diyen Ocak, insanların kulaklarını temizlediklerini düşünerek çöpleri kullandıklarını ancak bunun yanlış olduğunu belirtti.
Yanlış Kullanımın Sonuçları
Ocak, kulak çöplerinin kullanımıyla birlikte kirlerin kulağın içine itilmekte ve belirgin bir tıkanıklığa yol açtığını aktardı. "Kulak kendi kendini temizlemeye çalışırken dışarıdan bir müdahale geldiğinde, kulak kiri topaklaşır ve daha fazla tıkanıklık oluşur" şeklinde konuştu.
Uzman Tavsiyeleri
Doç. Dr. Ocak, kulak çöpü kullanımının zararlı etkilerine dikkat çekerek, "Kulak çöpü, kulak zarı delme ve işitme kaybı gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle kulak tıkanıklığı hissediliyorsa bir Kulak Burun Boğaz uzmanına danışmak en iyisidir" ifadesini kullandı. Ayrıca, kulak içerisine herhangi bir cisim sokulmaması gerektiğini vurguladı; bazı hastaların toplu iğne gibi cisimleri denememesi gerektiğini de ekledi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, pamuklu kulak temizleme çöplerinin işitme kayıplarına yol açabildiğini söyledi. Ocak, AA muhabirine, açıklamada bulundu.