Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kurbanlık alırken bu detaya dikkat! Öyleyse hemen değiştirin: Sağlığınızı tehdit ediyor

Kurban Bayramı için sayılı gün kaldı. Kurbanlık alacak vatandaşlar için son uyarılar geldi! Alım yaparken bunlara dikkat edin! Tüm detaylar haberimizde.

Yayın Tarihi: 20.06.2023 18:06
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Kurbanlık alırken bu detaya dikkat! Öyleyse hemen değiştirin: Sağlığınızı tehdit ediyor

Kurban Bayramı'nda kurban keserek ibadetini yerine getirmek isteyen insanlar kurbanlık seçerken nelere dikkat etmeleri gerektiğini araştırıyor. Uzman doktor açıkladı! Sağlığınızdan olmayın! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

KURBANLIK ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

Kurban Bayramına sayılı günler kala Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Öğretim Üyesi Dr. Abdurrahman Takcı antibiyotik tedavisi gören hayvanlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Takcı konu ile ilgili şunları söyledi; 'Bayrama sayılı gün kaldığı için antibiyotik uygulamaları ette kalıntı oluşturuyor. Bu insanlar için tehlike oluşturabiliyor. Bu hayvanların alınmaması ya da alındıysa değiştirilmesi iyi olur. Şap aslında çift tırnaklı hayvanların hastalığı. Yani koyun, keçi, inek gibi. Bu hayvanların yakalandığı bir hastalık. Viral bir hastalık olduğu için aralarında yayılabiliyor. 

Kurbanlık Alırken Bunlara Dikkat Edin

Tarım Bakanlığı sene içinde hastalıkla ilgili gereken açıklamaları yapıp kontrol altına alabiliyor. Ama bazen hastalıkların çıkış noktası olabiliyor. Bu bölgeler karantina bölgesi ilan edilerek hayvan giriş çıkışı yasaklanıyor. Bu hastalık zoonotik bir hastalık değil. Bu sebeple insanlara bulaşması mümkün değil. Şap hastalığı geçirmiş bir hayvanın etinin veya sütünün tüketilmesi insan sağlığına zarar vermiyor. Zaten kurbanlık hayvanlar genel olarak izole alanlarda beslendiği için oralarda şap hastalığı bulaşmıyor. Şap hastalığı genelde hayvan giriş çıkışların olduğu yerlerde olabiliyor. Hayvanlarda şap hastalığı varsa yemek yeme oranı azalır, yüksek oranda salya üretir, ağızlarında ve yumuşak dokularında yara olabilir. Şap için bir tedavi yok. Aşılama programıyla önüne geçilebilir. Şap hastalığı olab hayvanın ateşi yükseliyor, ateş düşürücü veriliyor. Aynı zamanda sekonder enfeksiyon oluşmasın diye de bir antibiyotik uygulaması yapılabiliyor. Ancak bayrama sayılı gün kaldığı için antibiyotik uygulamak ette kalıntı oluşturur. Bu durum insanlar için tehlikeli olabiliyor. Yakın zamanda şap hastalığı sebebiyle antibiyotik tedavisi gören kurbanlık hayvan almamak ya da alındıysa değiştirmek iyi olur.'