Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Küresel Piyasalarda Karışıklık Devam Ediyor

Küresel piyasalarda yön arayışı sürerken, ABD'nin ekonomik verileri ve teknoloji hisselerindeki dalgalanmalar dikkat çekiyor.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 09:04
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 09:04

Küresel Piyasalarda Karışıklık Devam Ediyor

Küresel Piyasalarda Dalgalı Seyir

Küresel piyasalarda, açıklanan son verilere bağlı olarak çalkantılı bir seyir gözlemleniyor. ABD'deki teknoloji hisselerindeki satışların azalması, yatırımcıların dikkatini çekiyor.

ABD Ekonomisi Güçleniyor

Bu yılın ikinci çeyreğinde Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi, %2,8 oranında büyüyerek beklentileri aşarak dikkat çekti. Bu durum, Fed'in enflasyonla mücadelede “yumuşak iniş” hedefini destekliyor.

Ancak Fed'in faiz indirimleri hakkında yatırımcılar arasında belirsizlik hâkim olmaya devam ediyor. Para piyasalarındaki tahminler, eylül itibarıyla Fed'in 3 kez faiz indirimine gideceğini öngörüyor.

Bilanço Sezonunun Etkileri

Yoğunlaşan bilanço sezonunda, hisseler arasında önemli dalgalanmalar yaşanıyor. Geçtiğimiz gün, otomobil üreticisi Ford'un hisseleri, yıllık gelirin beklentileri aşmasına rağmen karının düşmesi üzerine %18,4 değer kaybetti. Buna karşılık, American Airlines hisseleri, bu yılki kar beklentilerinin düşmesine rağmen %4,2 yükseliş gösterdi.

Ek olarak, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'yi geliştiren OpenAI, yeni arama özellikleri üzerinde çalıştığını duyurmasının ardından Google'ın sahibi Alphabet'in hisseleri %3 oranında değer kaybetti.

Makroekonomik Veriler Takip Ediliyor

Yatırımcıların dikkatleri, kişisel tüketim harcamaları ve kişisel gelirlerin açıklanacağı güncel verilere çevrildi. Ayrıca, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %4,25 ve dolar endeksi 104,3 seviyelerinde seyrediyor.

Avrupa ve Asya Piyasaları

Avrupa borsaları da karışık bir seyir izlemekte. European Central Bank (ECB) yetkilileri faiz indirimlerine yönelik açıklamalarıyla takip ediliyor. Almanya'daki Ifo iş dünyası güven endeksi ise beklentilerin altında kaldı.

Asya'da ise Japonya'nın temmuz ayındaki enflasyon verileri dikkat çekiyor. Japonya Merkez Bankası (BoJ), faiz artırım tahminlerinin düştüğünü bildirirken, dolar/yen paritesi de düşük bir seyir izliyor.

Borsa İstanbul ve Dış Veri Beklentileri

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da satış baskısı hissedilirken, BIST 100 endeksi %1,09 düşüşle 10.871,48 puandan kapandı. Dolar/TL ise 33,0980 seviyesinde işlem görüyor.

Bugün takip edilecek kritik veriler arasında Türkiye'nin sektörel enflasyon beklentileri ve ABD'den gelecek kişisel tüketim harcamaları ile zihinsel güven endeksi yer alıyor.

Piyasalarda Bugün Takip Edilecek Veriler:

  • 10.00 Türkiye, temmuz ayı sektörel enflasyon beklentileri
  • 15.30 ABD, haziran ayı kişisel gelirler ve harcamalar
  • 15.30 ABD, haziran ayı kişisel tüketim harcamaları
  • 17.00 ABD, temmuz ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi