Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kuş Gribi: Gen Düzenleme Teknikleriyle Kontrol Altına Alınabilir mi?

Kuş gribi, H5N1 olarak adlandırılan bir tür influenza virüsü nedeniyle ortaya çıkan bir tür grip türüdür. İnsanlarda kuş gribine maruz kalındığında grip benzeri semptomlar görülebilir. Gen düzenleme teknikleri kullanılarak kuş gribinin kontrol altına alınması mümkün olabilir.

Yayın Tarihi: 11.10.2023 22:03
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Kuş Gribi: Gen Düzenleme Teknikleriyle Kontrol Altına Alınabilir mi?

Kuş Gribi Nedir?

Kuş gribi, H5N1 olarak adlandırılan bir tür influenza virüsü nedeniyle ortaya çıkan bir tür grip türüne deniyor. Bu virüs, özellikle kuşlar arasında yaygındır, ancak insanlara da bulaşabilir.

Kuş Gribi Belirtileri

İnsanlarda kuş gribine maruz kaldığınızda, semptomlar grip benzeri olabilir ve ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik gibi grip belirtileri gösterebilir. Ancak kuş gribi, diğer grip türlerine göre daha ciddi ve ölümcül olabilir.

Gen Düzenlemeyle Kuş Gribi Kontrolü

Genetik bilimi, kuş gribini çözebilir mi? Yeni bir çalışma, gen düzenleme tekniklerinin kuş gribinin tavuklar arasında yayılmasını durdurabileceğini ve insanlara sıçrama riskini azaltabileceğini gösteriyor. İngiliz bilim insanları, kuş gribi virüsünün tavuklara bulaşmasını kısıtlamak için güçlü bir gen düzenleme aracı olan CRISPR-Cas9'u kullandı.

Kuş Gribi'nin İnsanlara Bulaşması

Enfekte olmuş kuşlar veya temas ettiğiniz kuşların dışkıları veya vücut sıvıları yoluyla insanlara bulaşabilir. Kuş gribinin türleri yalnızca nadir durumlarda insanlara geçiyor, ancak uzmanlar bir salgının bir sonraki büyük salgın olabileceğinden endişe ediyor.

Gen Düzenlemeyle Kuş Gribi Kontrolü

Yeni araştırma Edinburgh Üniversitesi, Imperial College London ve Surrey'deki Pirbright Enstitüsü'ndeki bilim insanları tarafından yürütüldü. Edinburgh Üniversitesi Roslin Enstitüsü'nden baş araştırmacı Profesör Mike McGrew, 'Kuş gribi kuş popülasyonları için büyük bir tehdit' dedi. Gen düzenleme, nesiller boyunca aktarılabilecek, kümes hayvanlarını koruyacak ve insanlara ve yabani kuşlara yönelik riskleri azaltacak kalıcı hastalık direncine yönelik umut verici bir yol sunuyor.