Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Letonya Dışişleri Bakanı Braze'den Türkiye'ye Övgüler

Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze, Türkiye'nin arabuluculuk çabalarını övdü ve iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine değindi.

Yayın Tarihi: 24.10.2024 11:50
Güncelleme Tarihi: 24.10.2024 11:50

Letonya Dışişleri Bakanı Braze'den Türkiye'ye Övgüler

Letonya Dışişleri Bakanı'ndan Türkiye'ye Övgü

Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki arabuluculuk çabalarını "çok yetenekli bir güç" olarak nitelendirdi ve bu konudaki rolünün hayati önem taşıdığını ifade etti.

İki Ülke Arasındaki İlişkilerin Tarihçesi

Bakan Braze, Türkiye ve Letonya'nın 100 yıldan uzun bir dostluk ilişkisine sahip olduğunun altını çizerek, "Letonya 106, Türkiye 101 yaşında. İlişkimiz Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana devam ediyor. Türkiye'yi ziyaret etmek harika" dedi.

Turizm ve Kültürel Bağlar

Letonya, Türkiye'nin turizm açısından popüler bir destinasyon olduğunu belirten Braze, "Letonyalı aileler için Türkiye, özellikle İstanbul, uzun hafta sonları için en tercih edilen yerlerden biri. Letonya'dan daha fazla Türk turist görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Ukrayna'ya Destek

Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Braze, "Bu, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü bir savaştır. Hem Türkiye'nin hem de Letonya'nın, Ukrayna'ya çeşitli şekillerde destek verdiği açıktır" şeklinde ifade etti. Ukrayna'nın BM tüzüğünün 51. maddesi gereğince kendini savunduğunu belirten Braze, desteklerin sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Karadeniz Tahıl Girişimi ve Esir Takası

Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Girişimi ve esir takasındaki rolünün önemine dikkat çeken Braze, "Savaş esirlerinin Rusya'da kötü koşullarda tutulduğunu biliyoruz. Türkiye'nin ve diğer ülkelerin bu duruma müdahil olması çok önemli" dedi.

AB Üyeliği ve Ticaret İlişkileri

Braze, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediklerini ve ticaret ilişkilerinin de ilerlediğini ifade ederek, "Türkiye'nin ticaretle ilgili pek çok engeli kaldırma çabaları olumlu sonuçlar veriyor" dedi.

İsrail-Filistin Sorunu

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına da değinen Braze, "İsrail’in kendini savunma hakkı var, ancak bu hakkın uluslararası hukuka uygun şekilde kullanılması gerekir. Sivillerin zarar görmemesi önemli" şeklinde belirtti.

Ateşkes Destekleniyor

Son olarak, Letonya'nın ateşkesi tamamen desteklediğini dile getiren Braze, ABD, Fransa, Katar, Mısır ve Türkiye'nin Orta Doğu'daki barış süreçlerine katkısını takdir ettiklerini belirtti."

Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze (solda), AA muhabirine, Türkiye-Letonya ilişkileri ve...

Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze (solda), AA muhabirine, Türkiye-Letonya ilişkileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze (solda), AA muhabirine, Türkiye-Letonya ilişkileri ve...

Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze (solda), AA muhabirine, Türkiye-Letonya ilişkileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.