LiFi Teknolojisi ve IEEE 802.11bb Standardı
Birçok şirket yıllardır açılımı Light Fidelity olan LiFi teknolojisi üzerinde çalışıyor ve kısa bir süre önce IEEE standardizasyona doğru önemli bir adım attı. Kabul edilen IEEE 802.11bb standardı veya kısaca LiFi, kablosuz iletişim formatı WiFi veya 5G'nin yerini almayacak ancak belirli ortamlarda her ikisinden de açıkça avantajlı ve yüksek hızlı olacak.
LiFi Teknolojisinin Çalışma Prensibi ve Hızı
LiFi, radyo dalgaları yerine, yaygın LED ampullerden gelen titrek ışık yoluyla verileri fotonları algılayıp tekrar bilgiye dönüştürebilen alıcılara iletiyor. Işıktaki titremeyi insanlar fark edemiyor zira titreşim 60Hz'in üzerindeki frekanslarda gerçekleşiyor, yani insan gözünün algılayamayacağı kadar hızlı. Dahası, LiFi sinyalleri WiFi'den 100 kat daha hızlı olabilir ve potansiyel olarak 224GB/s gibi olağanüstü hızlara ulaşabilir.
LiFi'nin Uygulama Alanları
PureLiFi, Fraunhofer HHI ve Philips gibi bu teknoloji üzerinde çalışan şirketler, teknolojiyi aydınlatma sistemlerine entegre ederek cihazların ev veya ofislerdeki tavan ışıkları aracılığıyla internet alabilmesini sağlıyor. Fraunhofer HHI, LiFi'yi sokak lambaları, stop lambaları ve araç farlarını kullanarak iletim yapmak suretiyle ulaşımı geliştirmek için kullanmayı ve potansiyel olarak araçtan araca iletişimi mümkün kılmayı öneriyor.
LiFi ve Diğer Kablosuz Teknolojilerin Karşılaştırması
LiFi, Wi-Fi ve 5G gibi geleneksel teknolojilere kıyasla benzersiz bir güvenlik sağlayarak daha hızlı ve daha güvenilir kablosuz iletişim sunma kabiliyetiyle ön plana çıkmakta. Ayrıca LiFi, tünel içi gibi diğer kablosuz teknolojilerin genellikle zorlandığı ortamlarda güçlü bir sinyal sağlayabilir. LiFi ayrıca opak nesnelere nüfuz etmediği için daha güvenli.
LiFi'nin Geleceği
Li-Fi'nin Wi-Fi, 5G veya kablolu ağların yerini almayacağını unutmamak gerekiyor. Radyo dalgaları, atmosfer ve katı nesneler üzerinden uzun mesafeli iletimde hala belirgin bir avantaja sahip. Bunun yerine, Li-Fi'nin benzersiz avantajlarından en iyi şekilde yararlanarak, belirli kullanım durumlarına göre her teknolojinin güçlü yönlerinden yararlanmaya odaklanmak gerekiyor.