Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçtiğimiz gün Karayolları Genel Müdürlüğü'nde Engelliler Haftası etkinlikleri çerçevesinde engelli çalışanlarıyla kahvaltı organizasyonunda bir araya geldi. Bakan Uraloğlu, 2002 yılından bu yana engellilik alanında büyük ilerleme kaydedildiğini söyledi. Türkiye'de bu alanda ilk kanunun 2005'te çıkarıldığını belirten Uraloğlu, "Bu kanunun amacı engelli vatandaşlarımızın engelli vatandaşlarımızın engelli olmalarını teşvik etmek ve sağlamaktır. temel hak ve özgürlüklerinden yararlanabilmeleri ve diğer bireylerin sosyal hayata tam ve aynı zamanda da etkin katılımlarını sağlayabilmeleri için Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi 2007 yılında imzalanmıştır. Türkiye'nin bu anlaşmayı imzalayan ilk ülkelerden birisi olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. 2013 yılında yayınlanan yasal düzenlemelerle bir kez daha daha önceki bazı resmi tanımlarda da belirtildiği gibi dilimizin yaygınlaşması adına çok önemli bir adım atılmıştır. "Engelli", "felç", "aşağılanma" gibi ibarelerin yerini "engellilik" ifadesi aldı. Engellilik bir kusur olmadığına göre onların yaşamasına engel olan engeller de kusurdur. Farklı ihtiyaçlara sahip tüm vatandaşlarımızın, kendileri için tasarlanmış hizmetlere ve fırsatlara erişmesini sağlamak için çalışmayı sürdürüyoruz." dedi.
“6 STRATEJİK HEDEF, 14 HEDEF İLE 33 EYLEM BELİRLENDİ"
Farklı ihtiyaçları olan vatandaşların kendileri için tasarlanan hizmet ve fırsatlara ulaşabilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Uraloğlu, şöyle konuştu:
“4 Aralık 2021'de erişilebilir ulaşım stratejimi ve engellilere yönelik eylem planımızı kamuoyuna açıkladık. Eylem Planıyla herkes için uygun bir ulaşım sistemi oluşturmayı hedefliyoruz. Eylem planının bütün süreçlerinde paydaşların görüş ve önerilerini dikkate aldık. Eylem planımızda altyapıdan tesislere, teknolojiden kurumsal kapasitenin artırılmasına, yönetişim yönetiminin güçlendirilmesinden bilinçlendirme, düzenleme ve denetime, ulaştırma modlarının entegrasyonuna kadar 6 stratejik hedef, 14 hedef ile 33 eylem belirledik. Bölümümüz ayrıca ulaşımla ilgili tüm uygulamaların merkezine erişilebilirliği koyarak farkındalık eğitimleri düzenlemektedir. Bakanlığımızın ilgili kuruluşları; Bine yakın katılımcıya eğitim verdi. Şu anda “Herkes İçin Mobil” adını verdiğimiz mobil uygulamayı tamamlamaya yaklaşıyoruz. Bu yıl devreye alınması planlanan bu uygulamayla; "Refakatçi modülünden ara toplu taşıma hizmet modülüne, geri bildirimdeki modülünden ulaşım sistemi erişilebilirliğinin iyileştirilmesine ve destek merkezi çağrılarına kadar engelli vatandaşlarımızın ulaşımlarındaki süreçle ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz."
"21 YHT GARINDA TURUNCU MASA ADIYLA HİZMET VERİYORUZ'
Turuncu Masa Servis Noktası uygulamasını 2019'da hızlı tren (YHT) istasyonlarında hayata geçirerek engellilerin seyahatlerini planlamalarına, bilet satın almalarına, istasyon ve terminallere gitmelerine, dönem sonunda rahat bir şekilde evlerine dönmelerine olanak sağladığını söyleyen Bakan Uraloğlu şunları söyledi:
21 YHT istasyonunda Ban Cam hizmeti veriyoruz. Turuncu Masa artık havalimanlarımızda da mevcut. laşım hizmet noktası uygulamasını hayata geçirdik, tren istasyonlarına, havalimanlarına ve şehirlerarası otobüslere yaygınlaştıracağız. Dost havalimanı projemizde yine uluslararası tıbbi beyanı olan engelli, yaşlı, bebek veya hasta yolculara öncelik ve kolaylık vererek terminalde bekleme süresini minimuma indireceğiz. Havalimanı Sayısını Azaltıyoruz 40 havalimanımıza giriş belgesi aldık. En kısa sürede tüm havalimanlarımızın bu belgeyi almalarını sağlayacağız. Havalimanlarımızda engelli yolcular için standartlara uygun bilgi gişeleri, pasaport satışları, bilet gişeleri, check-in kontuarları ve engelli tuvaletleri inşa ettik. Ayrıca engelli kişilerin kullanabileceği standart rampa ve basamakların yanı sıra dokunsal zemin döşemeleri de yaptık. İstanbul havalimanımız erişilebilir havalimanının en güzel örneklerinden birisidir. 23 farklı lokasyonda bulunan “Bana Sor Dijital Danışmanlık Kiosklarından” Türk İşaret Dili ile canlı sesli ve görüntülü danışmanlık ve hizmet alabilirsiniz. "istairport.com" üzerinden "Çok Özel Misafir Kartı"na kayıt yaptıran demans, otizm ile Down sendromlu yolcular, biniş kapısı alanında yer alan "Çok Özel Misafir Odası"nda sessizliğin tadını çıkarabilirler. ine demans, otizm gibi tanı konamayan, desteğe ihtiyaç duyabilecek ve duyarlı yaklaşıma sahip yolcular için, bu yolcuların görülebilmesini sağlamak amacıyla bilgilendirme noktalarında ücretsiz 'ayçiçeği yaka kartı' bulundurulacak."
“ENGELLİ YOLCULARA GÜVENLİ BÖLGE OLUŞTURDUK”
Bakan Uraloğlu, yapılan tüm metro hatlarında engelli yolcuların istasyonlarda inmesi için asansörler ürettiklerini, tüm istasyonlarda sesli anonsla görme engelli yolculara bilgilendirme yaptıklarını söyledi.
Bakan Uraloğlu konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
"Yer uygulamasında dokunmatik tabanlı uygulamalar ve istasyon girişi üzerinden metro aracına kadar uzanan yol ile engelli yolcular istasyona ulaşabiliyor. Araç ve tesislere kolay ve güvenli erişimi hayata geçirdik. İstasyonlarımızda engelli bireylere özel tasarlanmış geçiş kapılarımız ve ücretsiz tuvaletlerimiz bulunmaktadır. Uçakta engelli yolcular için güvenli alanlar oluşturuldu ve etiketle tanımlanan öncelikli koltuklar ayrıldı. Tekerlekli sandalyeli engelli bireylerin kendi güvenliklerini sağlayabilmeleri için emniyet kemeri taktırdık. Bunun gibi daha birçok araştırma ve tedbir yaptık. E-yönetim alanında “Engelsiz Proje” kapsamında hayata geçirilen, çağrı merkezi çalışanlarının işaret dili bildiği engelsiz çağrı merkezi ile engelli vatandaşlarımıza görüntülü destek vermeye başladık. Görüntülü çağrı merkezi hizmetiyle işitme engelli vatandaşlarımız isteklerini, önerilerini, şikayetlerini mobil cihazlar üzerinden işaret dili veya yazılı olarak operatörlerimize kolaylıkla iletebiliyor. Başkanlığımız çağrı merkezi hizmetleri bir kez daha engelli vatandaşlarımızın erişilebilirlik durumlarına uygun hale getirildi. Hareket kabiliyeti kısıtlı kişilerin PTT'nin sunduğu hizmetlere erişimini kolaylaştırmak için 'PTTMatic'i erişilebilir hale getiriyoruz. Engelli müşterilerimize ister evinde ister işyerinde diledikleri yerde aylık olarak ödeme yapıyoruz.Engelli Dostu Dijital projesiyle sağır ve işitme güçlüğü çeken vatandaşlarımızın hizmetlere kolaylıkla ulaşabilmesini ve tüm isteklerini karşılayarak hizmet sürekliliğini sağlıyoruz."