Lübnan'daki Kırılgan Sağlık Sistemi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Lübnan'daki sağlık sisteminin uzun yıllardır süregelen zayıflığına dikkat çekti. Harris, "Lübnan’daki sağlık sistemi zaten kırılgandı ve İsrail'in saldırıları sonrası şimdi aşırı baskı altına girdi" dedi.
Hastane Bakımında Artan İhtiyaç
İsrail'in saldırıları, hastane bakımına olan ihtiyacı arttırmakta. Harris, "Çeşitli yaralanmalarla hastaneye gelen pek çok kişinin uzun süreli bakıma ihtiyaç duyduğunu" belirtti. Health workers acting under severe conditions have been highlighted as essential for managing the increasing patient load.
Bulaşıcı Hastalıkların Artışı ve Psikolojik Sorunlar
Harris, yerinden edilmiş insanların yaşam koşullarının zorluğuna da işaret ederek, bu durumun bulaşıcı hastalıkların artmasına neden olabileceğinden duyduğu kaygıyı dile getirdi. Ayrıca, ruhsal hastalıklarda da bir artış gözlemlediklerini söyledi.
Hastanelerin Durumu ve Sağlık Çalışanlarının Güvenliği
Çatışmaların yoğun olduğu bölgelerdeki hastanelerin kapasitelerinin önemli ölçüde azaldığını belirten Harris, "Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye'de hastanelerin kapasitesi yüzde 40, Baalbek bölgesinde ise yüzde 24 düştü" dedi. 177 hastaneden 21’inin önemli ölçüde etkilendiğini ve acil servislerin çalışabilmesi için diğer hastanelere hasta tahliyeleri yapıldığını ekledi.
Sağlık Çalışanlarının Güvenliği
Harris, DSÖ’nün sağlık hizmetlerine yönelik gerçekleşen birçok saldırıyı kayda geçirdiğini söyleyerek, 193 sağlık görevlisinin hayatını kaybettiğini, 172’sinin ise yaralandığını vurguladı. "Bu saldırıların sağlık çalışanlarının acil durumlarda hastalara yardım etme yeteneğini ciddi şekilde etkilediğini" ifade etti.
Kış Mevsiminin Getireceği Zorluklar
Harris, kışın gelmesiyle birlikte Lübnan’daki sefaletin daha da artacağını öngörüyor. "Havaların soğuması, insanların sağlık koşullarını daha da kötüleştirecektir," diyen Harris, kalabalık yerlerde yaşayan insanların daha fazla solunum yolu enfeksiyonu riski ile karşı karşıya olduğunu belirtti.
Sonuç olarak, Lübnan'da yaklaşık bir milyon insan zor koşullarda yaşamaya devam ediyor. Harris, "Yeterli barınak, giysi ve istikrar sağlanamazsa, bu durum ciddi sağlık sorunlarına ve ölümlere yol açabilir," ifadeleriyle uyarıda bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Lübnan'daki sağlık sisteminin durumuna ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.