Lüferin Göç Rotası İzleniyor
Avrupa denizlerinde sucul yaşamın korunmasına yönelik başlatılan bir proje ile, 10 lüfer balığı özel tanklar içerisinde anestezi altına alınarak, akustik vericilerle işaretlendi.
Biyoçeşitliliğin Korunması İçin Önemli Adım
Gökçe Karaköse'nin haberine göre; yüzyıllardır Boğaz'ın simgesi olan lüfer balığı, akustik telemetri sayesinde izlenmeye alındı. Bu projeyle biyoçeşitliliğin korunması ve lüfer balığı stoklarının sürdürülebilir yönetimi hedefleniyor.
Projenin Detayları
İki yıl önce başlayan "Avrupa Denizlerindeki Sucul Canlıların İzlenmesi İçin Stratejik Altyapıların Geliştirilmesi (STRAITS)" projesi çerçevesinde, özellikle Kuzey Ege Denizi, Çanakkale Boğazı ve İstanbul Boğazı gibi kritik alanlarda akustik alıcılar yerleştirildi. Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. Aytaç Özgül ve ekibi, önemli balık türlerini akustik vericilerle markalayarak izleyecekler.
Balıkçılardan Beklenen Destek
Doç. Dr. Özgül, balıkçılardan yakaladıkları akustik vericili lüferleri canlı olarak denize bırakmalarını istedi. Çalışmanın amacı, lüferin göç yolunu takip etmek ve avlanma sürelerini belirlemek.
Markalama Süreci Nasıl İşliyor?
Balıkları markalamak için özel bir tank kullanılıyor. Balıklar anestezi altındayken, akustik vericiler karın boşluklarına yerleştiriliyor. Daha sonra işlemler tamamlandıktan sonra balıklar tekrar denize bırakılıyor.
Gelecek Hedefleri
Projenin üç yıl içerisinde 200 lüfer balığını markalamayı hedeflediğini belirten Doç. Dr. Özgül, bu süreçte daha fazla veri toplanacağına inanıyor. Ayrıca, yabancı araştırıcılar tarafından markalanmış diğer balık türlerine ilişkin veriler de toplanacak.
Bu yöntem, biyoçeşitliliğin korunması ve kıyılardaki balık stokunun yönetiminde büyük bir katkı sağlaması bekleniyor.
Yüzyıllardır Boğaz'ın simgesi olan lüferin göç yolculuğu, biyoçeşitliliğin korunması ve stokun sürdürülebilir olarak yönetilmesini sağlamak amacıyla akustik telemetri yöntemiyle takibe alındı.
Yüzyıllardır Boğaz'ın simgesi olan lüferin göç yolculuğu, biyoçeşitliliğin korunması ve stokun sürdürülebilir olarak yönetilmesini sağlamak amacıyla akustik telemetri yöntemiyle takibe alındı.