Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mali, Nijer ve Burkina Faso Arasında Sahel Devletleri İttifakı Kuruldu

Malide geçiş hükümetinin Cumhurbaşkanı Assimi Goita, Nijer, Mali ve Burkina Faso ile Sahel Devletleri İttifakının (AES) kurulmasına olanak veren Liptako-Gourma Şartının imzalandığını duyurdu. İttifak, Nijere askeri operasyon yapma ihtimali bulunan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) olası askeri müdahalesine karşı önlem amacıyla kurulduğu tahmin ediliyor. Nijer, Mali ve Burkina Fasonun paylaştığı ortak sınır bölgesi Liptako-Gourma ismiyle biliniyor ve bölge terörist grupların saldırısına uğruyor.

Yayın Tarihi: 17.09.2023 13:53
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Mali, Nijer ve Burkina Faso Arasında Sahel Devletleri İttifakı Kuruldu

Malide geçiş hükümetinin Cumhurbaşkanı Assimi Goita, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Nijer, Mali ve Burkina Faso ile Sahel Devletleri İttifakının (AES) kurulmasına olanak veren Liptako-Gourma Şartının imzalandığını duyurdu.

Liptako-Gourma Şartına göre, imzacı ülkelerden birine yapılan saldırı, diğer tüm ülkelere de yapılmış kabul edilecek ve silahlı güç kullanımı da dahil tüm taraflar tek tek ya da toplu olarak karşılık verebilecek.

İttifakın, Nijere askeri operasyon yapma ihtimali bulunan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) olası askeri müdahalesine karşı önlem amacıyla kurulduğu tahmin ediliyor.

ECOWAS, 26 Temmuzda askeri yönetimin başa geçtiği Nijerde alıkonulan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazumun görevine iade edilmesi ve ülkede anayasal düzene dönülmesini istiyor.

Bu şartlar sağlanmazsa Nijere askeri operasyon düzenleyebileceğini belirten ECOWASın, Beninin Nijer sınırına asker konuşlandırdığı ve askeri müdahaleye hazırlandığı iddia ediliyor.

Askerlerin yönetimde olduğu Mali ve Burkina Faso da başından bu yana ECOWASın olası operasyonuna karşı çıkarken, böyle bir müdahale durumunda Nijeri savunacaklarını belirtiyor.

Nijer, Mali ve Burkina Fasonun paylaştığı ortak sınır bölgesi Liptako-Gourma ismiyle biliniyor. Almanyanın yüzölçümünden büyük olan Liptako-Gourmada yaklaşık 7 milyon kişi yaşıyor.

Bölge, 2015ten bu yana El Kaide ve IŞİD bağlantılı terörist grupların saldırısına uğruyor.