
Maviş Skandalı: TikTok ve Meta'ya AB'den Uyarı
Maviş skandal uygulama hakkında X'ten yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: Tiktok, Milletimizin verdiği yetkiyle TBMM Genel Kurulunda, Filistin’de yaşanan vahşete dikkat çektiğim konuşmamın yer aldığı ve Filistin'deki insanlık dramına ilişkin görüntülerin bulunduğu videoyu paylaşmam sebebiyle hesabımı kalıcı olarak kapattı. Bu videoların “politikalarını ihlal” ettiğini söyledi. Bu karar, Filistinli masumların sesini kıymaya çalışmakla birlikte, seçilmiş bir milletvekilinin TBMM’de yaptığı konuşmayı sansürlemek bakımından bir skandaldır. Maalesef Dünya medyalarıyla birlikte, sosyal medya platformlarında da Filistinli masumların sesi kısılmaya çalışılıyor.
AB'nin Uyarısı
AB, Dijital Hizmetler Yasası kapsamında İsrail ile Filistin arasındaki çıkan savaşta sosyal medya platformlarına dezenformasyonla mücadeleye çağırıyor. Daha önceden X'e 24 saatlik süre veren AB, Meta ve TikTok'a 1 haftalık süre tanıdı. TikTok, "Şeffaflık raporunu önümüzdeki hafta yayınlayacağız" yanıtını verdi. TikTok ve Meta'ya, platformlarında İsrail-Gazze çatışmasıyla ilgili olası dezenformasyon yayılımı hakkında AB'ye bilgi vermeleri resmi olarak söylendi. Daha önce cevap vermeleri için kendilerine 24 saat süre tanınmıştı. Ancak, bu son talebin aksine, bu talep yasal bir güç taşımıyordu.
Para ve Erişim Engeli Cezası
AB'nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, firmaların belirlenen son tarihlere kadar yanıt vermesi gerekiyor. Yasaya uyulmaması halinde para cezaları ve hatta platformun askıya alınması gibi cezalar uygulanabilir. TikTok ayrıca Avrupa Komisyonu'na çocuk kullanıcıları çevrimiçi ortamda nasıl koruduğunu anlatmakla görevlendirildi.
TikTok'un Açıklaması
TikTok, AB'nin talebini kabul ettiğini ve önümüzdeki hafta şeffaflık raporunu yayınlayacaklarını belirtti. Ayrıca, Avrupa topluluğunu güvende tutmak için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.