Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Meclis Maaşlarına Artış ve İkramiye Hakkında Son Bilgiler

Meclis maaşlarına yapılacak artış ve emeklilere verilecek ikramiye hakkında son bilgileri içeren bu makalede, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli'nin açıklamaları ve Yeminli Mali Müşavir Emin Yılmaz'ın analizleri yer alıyor.

Yayın Tarihi: 03.10.2023 20:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Meclis Maaşlarına Artış ve İkramiye Hakkında Son Bilgiler

Meclis Maaşlarına Artış ve İkramiye Hakkında Son Bilgiler

Bu haberde, meclis maaşlarına uygulanacak artış ve ikramiyeler hakkındaki en son bilgileri bulabilirsiniz. Meclis faaliyete geçti, yasa önerisi üzerinde çalışılıyor, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli görüşlerini paylaştılar. Yeminli Mali Müşavir Emin Yılmaz'ın analizlerini inceleyin.

Emeklilere İki Müjde Birden Hem Maaş Hem İkramiye! İşte Detaylar

Milyonlarca emekli, zam ve ikramiye haberini dört gözle bekliyor ve tüm dikkatler Meclis'e yönlendirildi. Meclis, dün itibariyle kapılarını açtı ve emekli maaşlarına yapılacak düzenlemelerle ilgili yasa teklifi üzerinde çalışan iki bakanlık bulunuyor. Meclis'in açılış gününde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli emeklilere yönelik önemli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılbaşına kadar emeklilere zam yapılıp yapılmayacağına dair soruya “İnşallah” şeklinde yanıt verdi ve bu konuda Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın çalışmalarını belirtti. MHP'nin lideri Bahçeli de “Umarız ki çalışmalar hızla sonuçlanır” şeklinde bir açıklama yaptı.

Yasa Teklifi ve Emekli Maaşları

Yasa teklifinin Meclis'e sunulma tarihi ne olacak? Yıl sonundan önce bir fiyat artışı bekleyebilir miyiz? Eğer bir artış olacaksa, bu ne kadar olacak? Bu sorulara yanıtları Yeminli Mali Müşavir Emin Yılmaz verdi. Yılmaz, yılbaşından önce emeklilere zam yapılıp yapılmayacağı konusunda şunları aktardı: “Orta vadeli programda yıl sonu enflasyon verisi yüzde 16.5 olarak açıklanmıştı. Buna göre emeklilerimizin maaşları hesaplanıyor. Ama şu an Ekim ayına hep işaret ediliyordu. Daha doğrusu sayın cumhurbaşkanı, maliye bakanı ve çalışma bakanı bunlarla ilgili yıl sonuna kadar emeklilerin maaşlarıyla alakalı bir iyileştirme yapılmasıyla ilgili bir çalışmanın içerisinde olunduğunu söylüyordu. Ama Ekim ayında geldik, meclis açıldı ve meclise bir torba yasa hazırlığı olacak ama bunun içerisinde olup olmayacağı şu an için net değil. Yıl sonuna eğer kalırsa o zaman emeklilerimiz ne kadar maaş alacak? Bununla alakalı baktığımız zaman; memur emeklisi 9 bin 876 lira alıyordu, yüzde 16.5'lik bir artışta 14 bin 766 lira olacak. SSK Bağ-Kur emeklisi de şu anki enflasyon verileri tahmini olarak 7 bin 500 liradan 10 bin 332 liraya çıkması söz konusu olabilir.”

Emekli İkramiyesi

Emeklilere verilecek ikramiyeye ilişkin de konuşan Yılmaz, şunları söyledi: “Emeklilerimiz beklenti içerisinde, hep cumhuriyet ikramiyesi 100 yılda 5 bin lira konuşuluyordu. Ama olayın aslına bakıldığı zaman 5 bin lira ikramiye bir gazetecinin köşe yazısı vasıtasıyla duyuruldu. Ama bununla ilgili bir somut yetkililerden gelen açıklama olmadı. İkramiye, refah payı, ilave ödeme bunların hepsi meclise gelecek olan yasada eklenmesi lazım. Ama şu an meclise gelecek olan yasanın içerisine baktığımız zaman da -yine tahmini olarak söylüyorum-

Yılmaz, emekli maaşlarının hesaplanmasında kök maaşın önemine de dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Çünkü bir önceki martta yüzde 25 zam yapılmıştı. Bunun yüzde 19.77’si enflasyondan kaynaklıydı. Yani aslında gerçek zam oranı yüzde 5.23’tü. Bu da kök maaş üzerinden hesaplanıyor. Yani en az 7 bin 500 lira alan kişinin kök maaşı diyelim ki 5 bin lira olduğu zaman yüzde 16.5 zam olduğunda o 5 bin lira üzerinden zam uygulanıyor ve asıl da problem budur. Yani kök maaşa zam yapılması gerekiyor. Bu da ancak meclisten çıkacak olan yasayla mümkün olabilir.” dedi.