Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Erken teşhis ve tedavi ile meme kanserinden tamamen kurtulmak mümkün. Prof. Dr. Namık Özkan'dan önemli açıklamalar.

Yayın Tarihi: 23.10.2024 13:16
Güncelleme Tarihi: 23.10.2024 13:16

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Meme Kanseri Farkındalığında Erken Teşhis Önemli

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan, meme kanseri ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Özkan, erken teşhis ve tedavi yöntemleri sayesinde, meme kanserinden tamamen kurtulmanın mümkün olduğunu vurguladı.

Meme Kanseri Türkiye'de Yaygın

Prof. Dr. Özkan, dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon 300 bin, Türkiye'de ise 30 binin üzerinde kadın bu hastalığa yakalanmakta olduğunu belirtirken, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu kaydetti.

Yanlış İnançları Ortadan Kaldırmak

Özkan, halk arasında sıkça duyulan bir yanılgıya dikkat çekerek, "Kansere bıçak değerse daha fazla ilerler" düşüncesinin yanlış olduğunu belirtti. "Erken teşhis ve tedavi ile kanserin yayılması ya da ölüm riski en aza indirilebilir" dedi.

Teşhis Süreci

Meme kanserinin belirti ve bulgularının cilt değişiklikleri, koltuk altında sertlikler ve meme başında kanlı akıntılar şeklinde kendini gösterebileceğini söyleyen Özkan, bu belirtiler ile karşılaşıldığında derhal bir hekim tarafından muayene edilmesi gerektiğini vurguladı.

Risk Faktörleri

Yaş ilerledikçe meme kanserine yakalanma riskinin artığını belirten Özkan, özellikle 40 yaş üzerindekilerin risk grubunda olduğuna dikkat çekti. "Geç adet görmek, az emzirmek, alkol tüketimi ve genetik faktörler gibi etkenler de bu riski artırmaktadır" dedi.

Tarama Programlarının Önemi

Meme kanserinin erken tanısı için dünya genelinde tarama programlarının uygulandığını dile getiren Özkan, mamografi taramalarının meme kanserinden ölüm oranlarını yarıya yakın azaltarak yaşam kurtardığını ifade etti.

Sonuç olarak, erken teşhis ve tedavi yöntemleri ile meme kanserinden kurtuluş mümkün. Bu nedenle, belirtiler konusunda duyarlı olmak ve düzenli kontroller sağlamak hayat kurtarıcı olabilir.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof....

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan (fotoğrafta), erken teşhis ve tedaviyle meme kanserinden tamamen kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.