Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Merkez Bankası Enflasyon Tahminlerini Paylaşıyor

Yurt içi piyasalar, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerini paylaşacağı toplantıya odaklanmış durumda. MB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın mesajları ve enflasyon verisi piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Yayın Tarihi: 02.11.2023 10:55
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Merkez Bankası Enflasyon Tahminlerini Paylaşıyor

Yurt içi piyasalar gözünü yılın son enflasyon raporu toplantısına çevirdi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, MB'nin enflasyon tahminlerini paylaşacak ve soruları yanıtlayacak.

Merkez Bankası enflasyon tahminlerinde güncellemeye gider mi?

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmininde güncellemeye gitmeme ihtimalinin kuvvetli olduğunu söyleyen ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, güncelleme olması halinde de ufak bir revizyon olabileceğine dikkat çekti.

MB Başkanı hangi mesajları verir?

Merkez Bankası'nın 2024'ün ikinci yarısında yüzde 33 sağlamakta kararlı olduğuna işaret eden Eryılmaz, Merkez Bankası'nın piyasayı kendine yaklaştıracak politikalar izlediğinin altını çizdi.

GÖZLER ENFLASYON VERİSİNDE

Türkiye İstatistik Kurumu, Ekim ayına ait enflasyon verisini saat 10:00'da duyuracak. Ekim ayı için aylık enflasyondaki artışın yüzde 4,1 olması bekleniyor. ALB Yatırım Başekonomisti Eryılmaz, Ekim ayı enflasyonunun yüzde 5'in üzerine çıkması durumunda Merkez Bankası'nın faiz artışı noktasında şahinleşebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek enflasyonla mücadele kararlılıkla devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın dördüncü enflasyon raporu için bilgilendirme toplantısında konuştu. Erkan, dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını öngördüklerini belirtti ve parasal sıkılaştırmanın geniş çaplı etkilerinin zamana yayıldığını ifade etti.

Görevimiz fiyat istikrarı amacıyla dezenflasyonun en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun tek haneye indirilmesidir. Tüm çalışmalara bu azim ve kararlılıkla devam ediyoruz. Haziran ayında başlattığımız güçlü parasal sıkılaştırma ile enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Banka olarak görevimiz enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek. İç talepten dengelenmeye ilişkin şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz. Dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını öngörüyoruz. Parasal sıkılaştırmanın geniş çaplı etkileri zamana yayılmaktadır. 95 doları aşan petrol fiyatları yüksek oynaklık göstererek 90 dolar civarında seyretmeye devam ediyor. Petrol fiyatlarında kayda değer belirsizlik işaret ediliyor. Son dönemde gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışı gözlenmektedir. Tüm olumsuz şoklara rağmen ülkemizde finansman koşullarının dengeli seyrettiğini de olumlu bir gelişme olarak vurgulamak istiyorum. Enflasyondaki artışta büyük şokların bir arada gerçekleşmesi etkili olmuştur.

Enflasyonun yükselişinde temel belirleyici olan unsur talebin yapısı ve dengelenmesidir.

Bu bağlamda talepteki güçlü seyir devam etmekte, bazı göstergelerde talepteki aşırılığın ortadan kalktığı gözlemlenmektedir. Eylül enflasyonu, Ekim'deki yüksek frekanslı veriler ve tüm öncü göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığına işaret etmektedir.

ENFLASYON BEKLENTİLERİNDEKİ BOZULMA AYDAN AYA YAVAŞLADI

Arz-talep dengesinde normalleşme kademeli şekilde başlamıştır. Talepteki aşırılık cari dengeye olumsuz yansımıştır. Hizmetlerdeki fiyat katılığı enflasyonu etkilemeyi sürdürecektir. Hizmet enflasyonunun son dönemde artan katılığında kiralar ön plana çıkmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde kiralık ev ilanlarındaki fiyat artışlarında yavaşlama sinyalleri alıyoruz, ancak enflasyona yansıması zaman alacaktır. Enflasyon beklentilerindeki bozulma aydan aya yavaşlamıştır. Parasal sıkılaştırma süreci beklentilerin yeniden çıpalanmasını başlatacaktır. Tüketim talebinin dengelenmesi, parasal sıkılaştırma sürecinde TL tasarruf araçlarına olan talebin artırılmasıyla desteklenmektedir.

Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir. Ekim ayı öncü göstergeleri de aylık enflasyondaki gerilemenin devam edeceğine işaret etmektedir. Parasal sıkılaştırma süreci bütünsel bir anlayışla güçlendirilmektedir. Fazla likiditenin sterilizasyonu yoluyla miktarsal sıkılaştırma devam etmektedir.