Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Meta Platforms Avrupa'da Abonelik Ücretiyle Reklamsız Erişim Sunacak

Meta Platforms Inc., Avrupa'daki kullanıcılara abonelik ücreti karşılığında Facebook ve Instagram'a reklamsız erişim sağlayacak. Kasım ayından itibaren kullanıcılar, web veya mobil üzerinden aylık abonelik ücreti ödeyerek bu hizmetten yararlanabilecekler.

Yayın Tarihi: 30.10.2023 18:06
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Meta Platforms Avrupa'da Abonelik Ücretiyle Reklamsız Erişim Sunacak

Meta Platforms Inc., Avrupa'daki kullanıcılara abonelik ücreti karşılığında Facebook ve Instagram'a reklamsız erişim sağlayacak

Meta Platforms Inc., bölgedeki mahkemelerin sosyal medya şirketlerinin verileri işleme biçimini sıkılaştırmaya başlamasının ardından, Avrupa'daki kullanıcılarına abonelik ücreti karşılığında Facebook ve Instagram'a reklamsız erişim sağlayacak. Şirketten yapılan açıklamada, Kasım ayından itibaren kullanıcıların sosyal medya sitelerine web üzerinden ayda 9,99 euro (10,57 dolar) veya Apple Inc. ve Android'in mobil işletim sistemleri üzerinden ayda 12,99 euro karşılığında abone olabilecekleri belirtildi. Öte yandan, abonelik hizmetleri Avrupa Birliği, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre'deki herkese sunulacak. Abonelik uygulaması, Avrupa'da kullanıcı verilerinin nasıl toplandığı ve kullanıldığına ilişkin artan düzenlemelere bir tepki olarak geliştirildi. Meta kararı açıklayan bir blog yazısında, AB Adalet Divanı'nın Temmuz ayında şirket aleyhine çıkan kararına atıfta bulundu. Mahkeme o dönemde şirketlerin, verilerinin toplanıp gerekirse uygun bir ücret karşılığında reklamverenlere satılmasını istemeyen müşterilere alternatif bir hizmet sunmayı düşünmeleri gerektiğini belirtmişti.

Reuters'ın haberine göre, Meta, Avrupa Birliği düzenlemelerine uymak için Avrupa'daki kullanıcılara (AB, AEA ve İsviçre'de) Facebook ve Instagram'ı reklamsız kullanmak adına bir abonelik planı sunacağını söyledi. Yani bu ülkelerdeki kişiler, ürünleri reklamsız kullanmak için ücret karşılığında abone olabilecekler. Fiyatlar AB, AEA ve İsviçre'deki kullanıcılar için aylık abonelik planları, web kullanıcıları için aylık 9,99 Euro olacak. iOS ve Android kullanıcıları ise ayda 12,99 Euro ödemek zorunda kalacak. Ücretsiz, reklam destekli bir plan ile reklamsız ücretli bir abonelik arasında bir seçenek sunmanın, kullanıcıların ilk planı tercih etmesine yol açabileceği ve bunun da Meta'nın reklam işini etkilemeden düzenlemelere uymasına yardımcı olabileceği söyleniyor.