Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mevsimsel Değişimlerle Birlikte Artan Enfeksiyon Hastalıkları

Mevsimsel değişimlerle birlikte artan enfeksiyon hastalıkları hakkında Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Tanrıverdi önemli bilgiler paylaştı. Strep A, Grip ve Soğuk Algınlığı gibi hastalıkların belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verildi.

Yayın Tarihi: 26.10.2023 13:10
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Mevsimsel Değişimlerle Birlikte Artan Enfeksiyon Hastalıkları

Mevsimsel Değişimlerle Birlikte Artan Enfeksiyon Hastalıkları

Mevsimsel değişimler hastalıkları da beraberinde getiriyor. Strep A, İnfluenza (Grip), Soğuk Algınlığı (Nezle) gibi enfeksiyonların görülme sıklığı hava değişimi ile birlikte arttı. Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Tanrıverdi, Strep A, İnfluenza (Grip), Soğuk Algınlığı (Nezle) belirtilerini tek tek anlattı önemli uyarılarda bulundu.

Strep A, Grip ve Soğuk Algınlığı Belirtileri

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Tanrıverdi, geçmeyen boğaz ağrılarının birçok hastalığın habercisi olabileceğini söyledi. Strep A, İnfluenza (Grip), Soğuk Algınlığı (Nezle) gibi enfeksiyonlar, uzun süre ve bazen şiddetli boğaz ağrılarına neden olabilir diyen Dr. Öğr. Üyesi Tanrıverdi, bu hastalıklara yönelik bilgiler paylaştı.

Strep A Nedir?

Dr. Öğr. Üyesi Tanrıverdi, Strep A, bademcik ve yutağın akut bakteriyel enfeksiyonudur. Bakteriler içinde en sık etken A grubu beta hemolitik streptokok (AGBHS) olan S. pyogenestir. Bu yüzden halk arasında Strep A enfeksiyonu olarak bilinir dedi.

Grip Nedir?

Dr. Öğr. Üyesi Tanrıverdi, gribin yüksek ateş, baş ağrısı, öksürük, yaygın kas ağrısıyla seyreden, burun, boğaz, üst solunum yolları bazen de akciğerleri tutan, salgınlar yapabilen bir enfeksiyon hastalığı olduğuna dikkat çekti.

Soğuk Algınlığı Nedir?

Dr. Öğr. Üyesi Tanrıverdi, nezlenin burun akıntısı, aksırık, boğaz ağrısı ve genellikle hafif bir baş ağrısının eşlik ettiği bir enfeksiyon hastalığı olduğunu hatırlattı.

Tedavi ve Korunma

Strep A tedavisinde penisilin alerjisi yoksa ilk seçeneğin penisilin olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Tanrıverdi, grip ve soğuk algınlığı için semptomatik tedavi yapılması gerektiğini belirtti. Korunmada ise genel hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve kalabalık yaşanan yerlerde havalandırmanın iyi olması önerildi.