Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Meyve Ağaçlarının Sonbaharda Dikimi

Meyve ağaçlarının sonbaharda dikimi, uygun dönem ve meyve çeşitleri hakkında bilgi verir. Fidan seçimi, dikim yöntemi ve sonbahar ekiminin faydaları da açıklanmaktadır.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 12:11
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Meyve Ağaçlarının Sonbaharda Dikimi

Fidanlar genelde sonbaharda yaprak dökümü ile, ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen zamanda dikilir.

En uygun dönem kışı yumuşak geçen şehirlerde sonbaharda, kışı sert geçen şehirlerde ise ilkbaharda dikmektir. Sonbahar, meyve ağaçlarını dikmek için uygun bir dönemdir çünkü toprak hala ılımandır ve bitkiler köklerini iyi bir şekilde yerleştirebilirler.

Sonbaharda dikilebilecek bazı meyve ağaçları şunlar olabilir:

Elma Ağaçları:

Farklı elma çeşitleri, iklim koşullarına uygun olarak seçilmelidir.

Armut Ağaçları:

İyi drenajlı topraklarda yetişmeleri tercih edilir.

Erik Ağaçları:

Erik ağaçları genellikle kış soğuklarına dayanıklıdır.

Şeftali Ağaçları:

Toprak pH seviyelerine dikkat edilmelidir.

Kiraz Ağaçları:

İklim koşullarına ve bölgeye uygun çeşitler tercih edilmelidir.

Vişne Ağaçları:

İyi drenajlı topraklarda iyi yetişirler.

Ayva Ağaçları:

Toprak pH seviyelerine dikkat edilmelidir.

Nar Ağaçları:

Toprak pH seviyelerine dikkat edilmelidir.

Trabzon Hurması:

İyi drenajlı topraklarda yetişmeleri tercih edilir.

Meyve ağacı seçimi, bölgenizin iklim koşullarına, toprak yapısına ve meyve türünün bakım gereksinimlerine bağlı olarak değişebilir. Dikim işlemi sırasında, toprak hazırlığı, su verme, gübreleme ve ağacın bakımı gibi faktörlere de dikkat etmek önemlidir.

Dikim için fidan nasıl seçilir?

Fideler gelişmiş bir kök sistemine sahip, büyümüş ve güçlü olmalıdır. Sonbaharda ağaç dikmeden önce dikkatlice incelenmeleri gerekir. Kök veya dallar zarar görmüşse, uzmanları sağlıklı bir yere budama yapılmasını önerir. Bunu yapmak için bir budayıcı kullanın. Kökler kuru olmamalıdır. Böyle bir ağaç kök salmayabilir. Fidenin ana kökü en az otuz beş santimetreye ulaşmalıdır. Ondan birçok küçük dal gelmelidir. Fideleri kuru köklü eski haline getirmek için, birkaç gün suya veya inek gübresi ve kil içeren bir kaba konulmaları gerekir.

Ağaçlar nasıl dikilir?

Sonbaharda meyve ağaçlarının ne zaman ekileceği ile yüksek kaliteli örneklerin seçimi ile ilgilenen acemi bahçıvanların başka bir sorusu var. Her şey nasıl doğru yapılır?

Ağaç dikmek çukur kazmakla başlar. Toprağın üst ve alt katmanları yerleştirilmelidir. farklı taraflar. Delik, kök boğazı yerden beş santimetre yukarıda olacak şekilde olmalıdır. Girintinin genişliği, kökün çapının bir buçuk ila iki katıdır.

Kaldırılan humus ile karıştırılmalıdır. Bir fide için bir kova karışım gereklidir. Humusa iki yüz gram süperfosfat ve kırk gram ilave edilmelidir, bu gübreler mevcut değilse, odun külü ile değiştirilebilirler.

Dikimden önce, çukur derinliğin üçte ikisi gübre ile kapatılmalı ve içine bir kazık sabitlenmelidir. Daha sonra kökün içine yerleştirilmesini ve gübre ile karıştırılmış toprağın geri kalanıyla doldurulmasını öneririz.

Sonbahar ekiminin faydaları

Ağaç dikmek ne zaman? Sonbahar mı, ilkbahar mı? Seçim ayrıca birkaç faktöre bağlıdır. Sonbaharda dikim, diğerlerine göre daha avantajlıdır. yay prosedürü. Sonbaharın başlangıcı ekim malzemesi açısından zengindir. Şüphesiz bu bir avantajdır. Özel bakım sonbahar ekiminden sonra gerekli değildir. Bir sulama yeterlidir. Daha sonra, toprağı kendileri nemlendireceklerdir. Eğer bir kök sistem ekim sırasında fide kırıldı, daha sonra kış aylarında yaralar iyileşecek ve emme dalları büyüyecek.