Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Etkileri: İnme ve Kalp Krizi Riski

Mikroplastikler, yaşamımızın her alanında karşımıza çıkıyor ve inme ile kalp krizi riskini artırıyor. Uzmanların uyarılarına dikkat edin.

Yayın Tarihi: 12.09.2024 10:34
Güncelleme Tarihi: 12.09.2024 10:34

Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Etkileri: İnme ve Kalp Krizi Riski

Mikroplastikler ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, mikroplastiklerin insan vücuduna girmesi sonucunda inme ve kalp krizi riskinin arttığını belirtiyor. Prof. Dr. Altay, "Mikroplastikler, günlük hayatımızda kullandığımız plastik ürünlerden besinlerimiz ve su kaynaklarımız aracılığıyla vücudumuza giriyor," diye vurguladı.

Araştırmaların Sonuçları

Altay, şah damarı tıkanıklığı yaşayan hastalar üzerinde yapılan bilimsel bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. New England Journal of Medicine gibi prestijli tıp dergilerinde yayımlanan bu araştırmada, 257 hastanın damarlarında temizlik yapılmış ve bu hastaların 150'sinde mikroplastiklere rastlanmıştır.

İnme ve Kalp Krizi Riski

Mikroplastiklerin varlığı, hastaların üç yıl süresince takip edilmesiyle kaydedilen verilerde de açığa çıkmıştır. Mikroplastik bulunan hastaların, bulunmayanlara göre 4.5 kat daha fazla inme, kalp krizi ve ölüm riski ile karşılaştığı gözlemlenmiştir. Altay, bu durumu "Tedirginlik verici" olarak nitelendirdi.

Çevre Bilincinin Önemi

Prof. Dr. Altay, mikroplastiklerin derin okyanuslarda ve hatta Everest Dağı gibi yüksek yerlerde bile bulunabildiğini belirtti. "Plastiklerin, sağlık sorunlarına neden olabileceği artık kesinlik kazandı. Hem bireysel hem de toplumsal anlamda plastik maddelerden uzak durarak çevreyi koruma bilincini geliştirmeliyiz," diyerek uyarılarda bulundu.

 Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay...

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, vücuda karışan mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini arttırdığını söyledi.