Google Play Store'da Kötü Amaçlı Yazılım Alarmı
Google Play Store, kötü amaçlı yazılım, reklam yazılımı, casus yazılımı veya sahte yazılım içeren uygulamaları barındırmasıyla çokça gündeme geldi. Örneğin geçtiğimiz ay 100 milyondan fazla indirilen 60 Android uygulamasında kötü amaçlı yazılım keşfedildi. Milyonlarca uygun fiyatlı Android telefon, önceden yüklenmiş çok sayıda uygulamayla birlikte geldiğini düşünürsek bilgisayar korsanlarının bu uygulamalardan herhangi birine kötü amaçlı yazılım yüklemesi, telefonunuzu hacklemesini oldukça kolaylaştırabilir.
Kötü Amaçlı Yazılımın Yayılması
Trend Micro’dan siber güvenlik araştırmacıları, milyonlarca Android cihazın daha kullanıcıya ulaşmadan kötü amaçlı yazılım içerdiğini keşfetti. Etkilenen cihazlar çoğunlukla uygun fiyatlı akıllı telefonlar olsa da akıllı saatler, akıllı TV’ler ve başka cihazlarda da aynı durum söz konusu. Sorunun kökeninin OEM’ler arasındaki acımasız rekabetten kaynaklandığı belirtildi.
Sessiz Eklentilerin Tehlikesi
Araştırmacılara göre, Android işletim sistemli cihazlar istenmeyen ekstra eklentilerle geliyor. Üreticilerin kendi arayüzleri zararlı yazılım ve farklı eklentiler içeriyor. Bazı eklentiler daha geniş iş modelinin parçası ve dark web forumlarında ve hatta ana akım sosyal medya platfomlarında, bloglarda satılıyor. Bu eklentiler, cihazdaki hassas bilgileri çalmak, SMS mesajlarını çalmak, sosyal medya hesaplarının kontrolünü ele geçirmek, reklam ve tıklama sahtekarlığı için kullanılıyor. Eklentiler, beş dakika gibi oldukça kısa bir sürede cihazın tam kontrolünü ele alıyor.
Google Play Protect'in Önemi
Araştırmacıların konu ile ilgili tavsiyesi ise daha iyi tedarik zinciri güvenliğine sahip olan (Samsung ve Google gibi) firmalardan cihazınızı tercih etmenizi söylüyor. Bu sebeplerden ötürü Google, Google Play Protect'i hassaslaştırmak ve Android cihazlara önceden yüklenmiş uygulamaları kötü amaçlı davranışlara karşı izlemek üzere yeteneklerini genişletmek için önemli çabalar harcamakta.