Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Milyonlarca Android Cihazda Kötü Amaçlı Yazılım Tespit Edildi

Google Play Store'da kötü amaçlı yazılım, reklam yazılımı, casus yazılımı veya sahte yazılım içeren uygulamaların barındırılması ve milyonlarca Android cihazın önceden yüklenmiş kötü amaçlı yazılımlarla birlikte gelmesi, siber güvenlik açısından büyük bir tehlike oluşturuyor. Trend Micro tarafından yapılan araştırmalarda, sessiz sedasız yüklenen eklentilerin cihazların tam kontrolünü ele geçirdiği ve milyonlarca cihazın bu tedarik zinciri saldırısından etkilendiği tespit edildi.

Yayın Tarihi: 14.05.2023 19:03
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Milyonlarca Android Cihazda Kötü Amaçlı Yazılım Tespit Edildi

Google Play Store'da Kötü Amaçlı Yazılım Alarmı

Google Play Store, kötü amaçlı yazılım, reklam yazılımı, casus yazılımı veya sahte yazılım içeren uygulamaları barındırmasıyla çokça gündeme geldi. Örneğin geçtiğimiz ay 100 milyondan fazla indirilen 60 Android uygulamasında kötü amaçlı yazılım keşfedildi. Milyonlarca uygun fiyatlı Android telefon, önceden yüklenmiş çok sayıda uygulamayla birlikte geldiğini düşünürsek bilgisayar korsanlarının bu uygulamalardan herhangi birine kötü amaçlı yazılım yüklemesi, telefonunuzu hacklemesini oldukça kolaylaştırabilir.

Kötü Amaçlı Yazılımın Yayılması

Trend Micro’dan siber güvenlik araştırmacıları, milyonlarca Android cihazın daha kullanıcıya ulaşmadan kötü amaçlı yazılım içerdiğini keşfetti. Etkilenen cihazlar çoğunlukla uygun fiyatlı akıllı telefonlar olsa da akıllı saatler, akıllı TV’ler ve başka cihazlarda da aynı durum söz konusu. Sorunun kökeninin OEM’ler arasındaki acımasız rekabetten kaynaklandığı belirtildi.

Sessiz Eklentilerin Tehlikesi

Araştırmacılara göre, Android işletim sistemli cihazlar istenmeyen ekstra eklentilerle geliyor. Üreticilerin kendi arayüzleri zararlı yazılım ve farklı eklentiler içeriyor. Bazı eklentiler daha geniş iş modelinin parçası ve dark web forumlarında ve hatta ana akım sosyal medya platfomlarında, bloglarda satılıyor. Bu eklentiler, cihazdaki hassas bilgileri çalmak, SMS mesajlarını çalmak, sosyal medya hesaplarının kontrolünü ele geçirmek, reklam ve tıklama sahtekarlığı için kullanılıyor. Eklentiler, beş dakika gibi oldukça kısa bir sürede cihazın tam kontrolünü ele alıyor.

Google Play Protect'in Önemi

Araştırmacıların konu ile ilgili tavsiyesi ise daha iyi tedarik zinciri güvenliğine sahip olan (Samsung ve Google gibi) firmalardan cihazınızı tercih etmenizi söylüyor. Bu sebeplerden ötürü Google, Google Play Protect'i hassaslaştırmak ve Android cihazlara önceden yüklenmiş uygulamaları kötü amaçlı davranışlara karşı izlemek üzere yeteneklerini genişletmek için önemli çabalar harcamakta.