Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mısırlı Komedyen Bassem Youssef, İsrail'in Filistinlilere Yerleştirme Planını Eleştirdi

Mısırlı komedyen Bassem Youssef, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik yerleştirme planını eleştirdi. Youssef, Filistinlilerin topraklarının ellerinden alınmasının ve başka bir ülkeye yerleştirilmelerinin olabilecek en kötü çözüm olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 02.11.2023 13:22
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Mısırlı Komedyen Bassem Youssef, İsrail'in Filistinlilere Yerleştirme Planını Eleştirdi

İngiliz sunucu Piers Morgan, "Sansürsüz" programının özel bölümünde konuk ettiği Mısırlı komedyen Bassem Youssef, Filistinlilerin Sina Yarımadası'na yerleştirme planınını "olabilecek en kötü çözüm" olarak niteledi.

Youssef, "Filistinlilerin toprakları aniden ellerinden alınıyor. Bu insanlar evlerinden kovuluyor, şimdi de onları başka bir ülke mi almalı?" ifadelerini kullandı.

Mısırlı komedyen Bassem Youssef, dünyada büyük ses getiren ilk programın ardından İngiliz sunucu Piers Morgan’ın “Sansürsüz” programına yeniden konuk oldu ve İsrail’in Gazze’deki sivillere yönelik saldırılarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Youssef, geçen ayki ilk programda “İsrail’le uğraşmak çok zor, narsist bir psikopatla ilişki içinde olmak gibi” ifadelerini kullanmış, programın videoları internette viral olmuştu.

Bassem Youssef, son programda da İsrail’in, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinlileri topraklarından zorla çıkartarak Mısır’ın Sina Yarımadası’na yerleştirme planıyla ilgili, “Bu, olabilecek en kötü çözüm. Bu, Filistinlilerin toprakları ve bu topraklar aniden ellerinden alınıyor. Bu insanlar evlerinden kovuluyor, şimdi de onları başka bir ülke mi almalı?” dedi.

İsrail ve Filistin’e yönelik farklı bakış açılarını gösterebilmek için yapay zeka uygulaması ChatGPT’ye sorular sorduğunu ifade eden Youssef, “‘İsrailliler özgür olmayı hak ediyor mu?’ diye sorunca bana ne dedi biliyor musunuz? Evet, İsrailliler de diğer insanlar gibi bunu hak ediyor. Sonra aynı soruyu Filistinliler için de sorunca bana ne dedi biliyor musunuz? Bu, karmaşık ve hassas bir konu…” dedi.

‘BATI HİÇ OLMADIĞI KADAR YOZLAŞTI’

Youssef, “İsrail’in, 7 Ekim’den itibaren Batı’yı ahlaki açıdan hiç olmadığı kadar yozlaştırdığını ve Batı’nın toparlanmasının çok zaman alacağını” belirterek “Batı, bize yıllardır liberal olduğunu, insan haklarını önemsediğini, herkesin eşit olduğunu ve değerlerini benimsememiz gerektiğini söylüyor fakat ateşkese yanaşmıyor, hatta İsrail’e durmasını bile söylemiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyaca ünlü bir fastfood firmasının, İsrailli askerlere bedava yemek dağıttığı haberlerini de hicvederek eleştiren Youssef, “Çünkü Filistinli bir grup çocuğu öldürdükten sonra hiçbir şey sizi ‘Happy Meal” (çocuk menüsü) yemek kadar mutlu edemez” ifadesini kullandı.

‘ABD, FLORİDA’YI NEDEN İSRAİL’E VERMİYOR?’

Aynı senaryonun İsrailliler için düşünülmediğini sorgulayan Youssef, “Avrupa’nın 44 ülkesi var. Neden İsraillileri almıyorlar? Amerika’nın 50 eyaleti var. Neden Florida’yı onlara vermiyorlar? Florida’dan hep şikayet ediyorlar. Neden o zaman orayı İsrail’e vermiyorlar?” ifadelerini kullandı.

Youssef, “örnek laiklik ve demokrasi” imajıyla kendisini parlatan ancak “ırkçı ve apartheid bir ülke” olan İsrail’in yaptıklarını meşru gören kişilerin, Filistinlileri hor gördüğünü belirterek “Çünkü onlar (Batılılar) Filistinlileri küçük görüyorlar. Sorunun özü ne Hamas ne de Filistin. Sorunun özü, bizi hor gören insanlar” değerlendirmesinde bulundu.

Youssef, Gazze’de yaşanan dramın Batı medyası tarafından göz ardı edildiğini aktarırken bir önceki röportajla sesi duyulmayanların bakış açısını az da olsa yansıtmaya çalıştığını söyledi. (AA)