Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

MİT Başkanı Kalın: Ermenistan-Azerbaycan Barışı Bölge İstikrarını Sağlayacak

İbrahim Kalın, Ermenistan ve Azerbaycan barışının Kafkasya'daki istikrar ve kalkınma için elzem olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 17.09.2024 11:44
Güncelleme Tarihi: 17.09.2024 11:44

MİT Başkanı Kalın: Ermenistan-Azerbaycan Barışı Bölge İstikrarını Sağlayacak

MİT Başkanı Kalın, Barış Anlaşmasının Önemine Vurgu Yaptı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Ermenistan ile Azerbaycan arasında yapılacak nihai barış anlaşmasının Kafkasya'da istikrar ve kalkınmayı sağlayacağını ifade etti. Kalın, kalıcı bir barışın sağlanmasının Zengezur Koridoru'nun açılmasıyla birlikte Azerbaycan-Ermenistan-Nahçıvan-Türkiye-Avrupa hattı bağlantılarını güçlendireceğini belirtti.

Bakü Güvenlik Konferansı'nda Temaslar ve Konuşma

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Kalın, 14-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Bakü Güvenlik Konferansı'na katıldı. Yaklaşık 50 ülkeden istihbarat ve güvenlik yetkililerinin bulunduğu konferansın bu yılki teması "Küresel Ulaşım Yollarının Güvenliğine Yönelik Modern Zorluklar" olarak belirlendi.

Konferans çerçevesinde birçok ülkeden mevkidaşları ile bir araya gelen Kalın, güncel gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulundu. Bakü Güvenlik Zirvesi oturumunda yaptığı konuşmada ise global güven krizlerine ve artan terör tehditlerine değindi.

Kafkasya’da Barış ve Güvenlik

Kalın, 44 gün süren savaş sonrasında Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı Karabağ'daki normalleşmenin önemini ifade ederek, Ermenistan ile Azerbaycan arasında kalıcı bir barışın tesis edilmesinin Kafkasya’daki güvenlik ve gelişim açısından vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Kalın, hızla değişen uluslararası sistemin Ukrayna ve Gazze olayları bağlamında ciddi zorlamalarla karşılaştığını da ekledi. Rusya-Ukrayna savaşında, uluslararası hukukun esas alındığı yeni bir güvenlik mimarisi oluşturulması gerektiğini savundu ve Gazze’de acilen ateşkes talep etti.

Türkiye'nin İstihbarat Diplomasisi Faaliyetleri

Kalın, Türkiye'nin hem Ukrayna'daki hem de Gazze'deki savaşların sona ermesi için çok yönlü istihbarat diplomasisi çalışmalarını sürdüreceğini de ifade etti. Terörün küresel bir tehdit olduğunu belirten Kalın, DEAŞ, El-Kaide ve diğer terör örgütleriyle ortak mücadele ihtiyacının önemine dikkat çekti.

Sonuç olarak, bölgede kalıcı bir barış ve güvenliğin sağlanması için çeşitli diplomasi araçlarının kullanılması gerektiğinin altını çizen Kalın, Bakü Güvenlik Forumu'nun sekretaryasının oluşturulmasını ve kuruluşuna yönelik adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Azerbaycan'da Bakü Güvenlik Konferansı düzenlendi. Bölgesel ve küresel zorlukların ele alındığı...

Azerbaycan'da Bakü Güvenlik Konferansı düzenlendi. Bölgesel ve küresel zorlukların ele alındığı konferansa, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın da katıldı.