Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Moskova Formatı'nda Afganistan Toplantısı Gerçekleşti

Rusya'nın ev sahipliğinde Afganistan konulu 6. Moskova Formatı toplantısı düzenlendi. Terör tehdidi ve uluslararası işbirliği ele alındı.

Yayın Tarihi: 05.10.2024 01:35
Güncelleme Tarihi: 05.10.2024 01:35

Moskova Formatı'nda Afganistan Toplantısı Gerçekleşti

Moskova'da Afganistan Konulu Toplantı

Rusya, Afganistan meselesine dair "Moskova Formatı" toplantısının altıncısını gerçekleştirdi. Başkent Moskova'daki bir otelde gerçekleşen toplantıya, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ev sahipliği yaptı.

Toplantıya Katılan Ülkeler

Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan'dan Afganistan özel temsilcileri ve yetkilileri, toplantıya katılarak bölgesel güvenlik meselelerini tartıştı. Ayrıca, Emirhan Muttaki, Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili olarak toplantıda yer aldı.

Lavrov’un Açıklamaları

Toplantının açılışında konuşan Lavrov, Moskova diyalog platformunun önemine vurgu yaparak, bu formatın Afganistan'ın komşuları ve bölgedeki diğer ülkelerle ilişki kurma yaklaşımlarını pekiştirmeye yardımcı olduğunu belirtti. Afganistan'daki geçici hükümetle pragmatik bir diyalogun gerekli olduğunun altını çizdi. "Afgan ortaklarla yapıcı etkileşim, bölgenin güvenlik ve ekonomik kalkınmasının yanı sıra Afganistan içindeki ulusal uyum hedeflerini de karşılamaktadır," dedi.

Batı Ülkelerine Çağrı

Lavrov, “Kolektif Batı”nın Afganistan'daki durumu karmaşık hale getirdiğini dile getirerek, Batılı ülkeleri Afganistan'ın ulusal varlıklarına yönelik yaptırım ve engellerini kaldırmaya çağırdı. "Afganistan'ın yeniden canlanmasına engel olan bu yaptırımlar kabul edilemez,” dedi.

Güvenlik Hakkında Ortak Bildiri

Toplantının sonunda, taraflar, Afganistan'daki terör tehdidiyle ilgili derin endişelerini dile getiren bir ortak bildiri kabul etti. Bildiri, terörle mücadelede ikili ve çok taraflı işbirliğinin artırılması çağrısında bulundu.

Lavrov ile Muttaki Arasında Görüşme

Toplantı sırasında Lavrov, Taliban Dışişleri Bakanı Vekili Muttaki ile özel bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, bölgesel müzakere mekanizmalarının öneminin vurgulandığı ve iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi gerektiği ele alındı.

Sonuç olarak, bölgesel platformların işbirliği ve Afganistan’ın barışçıl bir geleceği için uluslararası çabalar birleştirilmelidir.

Rusya'da Afganistan konusunda "Moskova Formatı" toplantısının 6'ncısı düzenlendi. Başkent...

Rusya'da Afganistan konusunda "Moskova Formatı" toplantısının 6'ncısı düzenlendi. Başkent Moskova'da gerçekleşen toplantı kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (sağda), Afganistan'dan Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki (solda) ile görüştü.